Dobrý den všem,
hledala jsem nějaké obecné fórum, dlouho jsem tady nebyla, tak snad se nikdo neurazí, když vepíšu sem.
Zemřel mi švagr, vášnivý čtenář.
Jsem z Brna. Kdyby se tady nacházel někdo, kdo má zájem o knihy zdarma za odvoz, přičemž odvozem se rozumí více než jedna, nebo deset knih, budu moc ráda, seznam knih nemám, je jich spousta... řekněme stovky.
Zároveň s touto smutnou událostí se moje švagrová rozhodla probrat i svou část knihovny, čítající řádově také stovky knih, zaměření "červená knihovna", opět seznam nemám.
Je mi líto ty knihy vyhodit. Antikvariáty oslovovat je složité, navíc, jak jsem napsala, nemám ten seznam knih, prozatím.
Kdyby se našel zájemce, v brzké době, napište mi zprávu.
Normálně jsem si všimla, že se líp píše v mužským rodě, taková nespravedlnost
Takhle, já už nějaký ten pátek... piluju jeden textík, jak jsem psala do komentáře Narcis Půlpán a jeho básni Léto - jde o u něj zmíněnou šalvěj
Vím, že jsem hrozná, ale pochopte... po dlouhé době pro mě něco, co se mi zdá, že by mohlo obstát, myslím zde, veřejně
a kromě již zmíněné šalvěje, je textík psaný v mužským rodě, když jsem to zkoušela psát v ženským, zjistila jsem, že by to neklaplo co do počtu slabik a to co mi přijde, že hezky plyne, by v ženském rodě dostalo úplně jinou čitelnost, prostě bych to musela asi úplně jinak nastavit a celý přepsat.
Tak jestli si to myslíte taky, nebo si to myslím jen já, že se líp skládá v mužským rodě
Osobně si myslím, že by měl dotyčný pocítit následky své chyby, ať jsou jakékoliv. A pokud se rozhodnu, že mu druhou šanci dám, tak to pozná. Stejně jako by poznal, že ji nedostal.
Jsem osoba se sklonem k odpouštění a rychlému zapomínání, což možná není vždycky dobře.
Co se týče druhé i každé další šance, asi by o tom dotyčný měl vědět. Pokud si není ani vědom toho, že něco "zvoral", nebo bere jako samozřejmost, že je mu pokaždé prominuto, tak to snad ani nemá smysl...
Zajímalo by mě, jak se vlastně obecně chápe taková "druhá šance".
Jistě, jsou lidé, kteří prostě tuhle instanci neuznávají, ti to mají jednoduchý, prostě nic, hotovo, tečka.
Ale ti, kteří jsou pro druhou šanci... jak to máte?
Jak ji chápete, jako něco soukromého, co si rozhodnete sami v sobě a buď druhou šanci udělíte, nebo ne, anebo o jakémsi udělení druhé šance tu kterou osobu uvědomíte?
Totiž, podle mě je divný, abych někomu dala druhou šanci, aniž by o tom dotyčný věděl.
Já osobně pro druhou šanci moc nejsem, takže nepatřím sice kategoricky do první skupiny, (nikdy nic), ale rozmýšlím se a dotyčný o tom ví.
Sate, kromě toho, že jsem fanda reality show (alespoň těch prvních řad) ), dokumenty přímo zbožňuju. Prakticky jakéhokoliv typu. A pokuď jde o to, pasivně člověk studuje prakticky v kuse. Někdy i tak, že si toho ani sám nevšimne. Trochu paranoii k tomu, že i pozorován stejným způsobem.
Jenn, možná Tě překvapilo spíš, že jsem to řekla na netu.Za neduhu to nepovažuji. Jako ostatně nic, co do mé osoby.
Musela jsem vás přece trochu popíchnout. A musím podotknout, že jste ze sebe dostali jen dobré. Díky.
O tohle mi tak nějak vlastně šlo.
Protože někdo na ně kouká, zajímalo mě kdo, když odmyslím ty, kteří jsou zainteresovaní.
Já vím, že já se svým, " sakra co to je apod. působím trochu nebo víc než trochu jako ten co odsuzuje, soudí, ne, je to jen vyjádření mého názoru k tomu, k těm některým reality, konkrétně k tý Vile Vyvolených.
To jak si psala, že ráda pozoruješ, to mě sice trochu překvapilo, ale prosím, prostě taková jsi. Tečka.
Jsem ráda, že taková jsi, a že jsi uceleně napsala, jak ty k těmto pořadům.
Já ne no, reálně jsem se potkala s takovými lidmi, že je netrumfne žádná reality show
(k tomu pozorování štvalo by mě, slušně řečeno, že jsem jen divák, a následně nudilo, když vlastně není možnost ovlivnit, zasáhnout, protože kolikrát...a to já prostě za adrenalin nepovažuji no.)
Život, alespoň ten můj, byl jednu dobu docela dost slušný adrenalin, proto asi je můj náhled na takový pořady, zvláště když se v nich sejde partička "pitomců" takový, jaký je.
Debata
Příjemné.
Neodsuzuji ani nesoudím lidi (byť se zdá, že ano), prostě jen kalkuluji s informacemi, které vidím já a slyším já (z bezprostřední blízkosti). Na to, abych mohl soudit, buď bych volil genetickou selekci nebo doktorát s psychologie a sociologie.
Těmi démony a ukazováním prstem, vycházím z faktů, že jakmile někde poslouchám lidi povídat si o reality show, povětšinou zveličují, tahají vyprávění do extrémů a smějí se jim (paradoxně oni sami takové věci dělají, ale nechlubí se, raději to cizí peří).
Přijde mi to většinou buď jako konverzační výplň nebo poukázání např. na afektované chování a tím svůj (třeba nedávný) prohřešek zmírnit, protože oni...
Za panoptikum to považuji a v určitých případech i za obludárium (beru to v širším kontextu reality show a svět; nikoli tuzemské rybníčky).
Motivace těch lidí je mi tajem, stejně tak (povětšinou) účel jejich vzhledu.
Zkušenost? Vše se má zkusit? To jsou tvá slova Inko, ne jejich a ptát se jich nechci, ani pročítat bulvár, na to jsem moc lenoch.
Inko, dovolím si oponovat.
Pozorovat ještěrky v terárku a že sem tam hodíš slepici? Nepřijde mi něco jako extra. Ti lidé projdou určitou profilací a podle toho se plánují nejspíše akce "do budoucna", protože je velké procento, že se tak a tak zachovají.
Tím, abych seděl a koukal a passivně-aktivně studoval postavy pro literární děj, stačí mi přisednout k největšímu "podivnu" v podniku a mám to v bledě modrém (snad jen s obavou, že odejdu bez dvou zubů, když se zeptám špatně).
Lidi lidé jsou taky "z ulice", tak proč se nedívat rovnou na ulici?
Reality show nabízí jen urychlenou hru, skoro laboratorní pokus (protože sledovanost je cíl, opakující se).
Ohradím se, nekritizuji nic, co jsem neviděl. Pár dílů určité realy show jsem viděl (v různých časových intervalech a nepřišla mi tam žádná zásadní změna... dokonce se dá předvídat jednání), jak z českých televizí, i zahraniční. Vím, že to existuje, ale můj šálek čaje to není.
Raději volím přímé dokumenty mapující lidské chování za určitých podmínek, než konzumně nastavené testování lidí ve vidině bohatství.
Reality show je duševní a kolikrát i tělesný exhibicionismus, a to já nemusím, proto nemusím ty soutěže.
Určitě, nějakou váhu to má. Nepopírám. Ale ne pro mou osobu.
Necítím se kompetentní na soudy, necítím se kompetentní nějak do toho dloubat, určitě spíše slovem, než písmem bych volil.
Mám lehkou averzi vůči hodně věcem, proto můj názor je můj.
A nevnímám to tak, jak napsal Sat, ve smyslu zapomenout na vlastní démony, trápení atp. a už vůbec ne proto, abych na někoho ukazovala prstem, nebo říkala, něco o obludáriu a panoptiku. Ty lidi bych se v žádném případě neodvažovala soudit.Popravdě, to se mi skutečně od vás nejeví ani trochu vhodné.
Proč takové sleduji.
Mám ráda extrémy, vyhrocené situace, adrenalin, pozorování momentů lidské psychiky z plochy v relativně normálních pozicích,až do vyšponovaných krajních mezí.Ideálně z pozice bezpečí. Copak nevíte jak se píše dobrý příběh? Nejste čtenáři? Je to podobné. Napínavý příběh se vždycky čte nejlépe z teplého a bezpečného domova.
Nekroutím nad takovými pořady hlavou, nezvedám obočí, neobracím oči v sloup. Protože milí soukmenovci, právě taková reality show je skvělým materiálem pro vaší příští knihu. Detaily postav, jejich charaktery, chování v určitých situacích...tohle všechno nejspíš možná nikdy ve skutečném životě nepotkáte.V napsaných příbězích jistě ale velmi často.
Divím se, jak povrchně a troufám si říct vskutku i stádovitě (a je to skutečně div, protože sledovanost takových pořadů je skutečně vysoká)na věc pohlížíte.
A nevěřím, že jste nikdy neviděli alespoň jeden celý díl takové pořadu. A pokud opravdu ne, jak o takovém můžete vůbec hovořit? Nepoznali jste, nepronikli, nestudovali celkový vývoj jedné takové série. Kdyby jeden z vás, řekl, ano věnoval jsem tomuto typu pořadu svůj zájem, abych prozkoumal základní schéma dostatečně dlouhou dobu, abych pochopil, co, proč a jak a nyní mohu říci dlouhé odmítavé ne hned z úhlu několika pádných argumentů. Neřeknu ani slovo. Místo toho hovoříte o něčem nějak, ale v podstatě se koukáte jenom přes sklo špinavé ponorky a přitom jste schopni kurzovat hned několik ortelů najednou. Mluvte, až budete mít ponětí. To ostatní je plácání do vody.
Vložím se.
Tuším, že ony reality show mají právě své scénaristy, protože se může stát, že vznikne trapné ticho a konec. Sledovanost jde dolů. Pak přijdou nějaké "neočekávatelné" události ze strany scénaristů a spec. teamu.
Soudím, že člověk sleduje takové věci, aby zapomenul na svá vlastní trápení a démony a hrdě mohl ukázat na tam-toho/tam-tu, že jsou to větší magoři, než on a usmát se nad nimi.
Přijde mi to jako zbytečné divadlo. V hospodě a vinárně potkávám větší blázny (a většinou z divadel nebo od soudů).
Je to jako pohádky od Šeherezády, pokud člověk začne koukat na začátek, chce vědět, jak to bylo dál. Znám pár jedinců, kteří to jakože zatracovali, ale ve výsledku, posledních pár dílů sledovali a velmi bedlivě.
Když se zeptáte proč? Prý, aby věděli, který/á píp dostane prachy.
Nevěřím tomu.
Je to "kulturní" zabiják lidstva. Člověk nechce žít žitov, ale sledovat jej, jak žijí jiní.
Castingy, fajň věc. Ze zkušenosti vím. Jaké, neřeknu (talentové fakt ne).
Televizní zábava jde pomalu trendem šokovat, pobužovat a když se o tom pak mluví, někdo z toho má penízky.
Přijde mi to jako obludárium a panoptikum toho, co se dá na ulici pochytat.
Lidi jsou různí, někomu to sedí, někomu ne, někomu nevadí sedět prdelí v kaluži etc.
Necítím se být nakolik v obraze, abych se mohl kategoricky postavit na jakoukoli stranu. Ani vynášet nějaké soudy (i když jsem to asi udělal).
To je fakt In, to s tou sledovaností a tak, pokud to nemá svůj scénář, jako některé reality show, a je to postavený čistě na "protagonistech" je potřeba je vybrat, to je jasný, vím
Šlo mi spíš o to, kde se bere ta vlastní "sledovanost", když je to anebo bývá to, přehlídka blbosti, trapnosti, nebo prostě jen čistá lidská blbost.
To už potom ani tak nejde o ty aktéry show, ale diváky.
Kdo se na takovou přehlídku marnosti kouká?
Jasně, příbuzní těch dotyčných, kamarádi, známí, jistě, ale když nejsi nijak zainteresovaná, a koukáš na to čistě - protože tě to baví?
O tohle mi šlo. Asi.
Castingy obecně je fajn zkušenost. Beru to, jak si psala ty, nebo i další. V životě se má zkusit kde co, alespoň si pak ujasníš, co tedy rozhodně ne
A ještě. proč se na takové castingy lidé hlásí. Když pominu touhu po nové zkušenosti, zvědavost atd., jde určitě o úspěch, věhlas, pozornost a především peníze. Nejde jen o hlavní výhru v onom pořadu. Když už jsi jednou známá tvář a jisté procento diváctva Ti fandí a k tomu má ještě nějaký ten předpoklad k jiné práci v televizi, nebo i jinde (je schopen například moderovat veřejnou akci), o práci z půle postaráno.Alespoň na nějakou dobu. Jde i o to uchytit se v shoubyznysu, alespoň jednoduchým drápkem zachytit. Takoví mají o tohoto průmyslu větší šance, než obyčejný člověk, kdyby teoreticky chtěl.
Musíš si uvědomit Jenn, že cílem takového pořadu je sledovanost. Tudíž tým psychologů po takovém castingu vybere do pořadu člověka u kterého je vysoká pravděpodobnost nějakého extrému. A čím více extrému na jednu osobu tím lépe. A jde i o skupinu. Je jasné, že skupinově se pak lidi ve výběru třídí tak, aby mezi nimi vznikaly konflikty.Citově labilní jedinci, hysterické osobnosti, tohle všechno hraje prim. Další věcí je sexuální orientace takových lidí.Pro takové pořady jsou nejlepší bisexuální jedinci, promiskuitní typy a nejlépe exhibicionistia se sklonem k alkoholu.Pokud jsou k tomu ještě pohlední, sledovanost je nasnadě.Kdo by se chtěl dívat na reality show, kde lidé spolu budou hovořit rezervovaně o globálním oteplování a popíjet u toho kávu s malíkovou hranou?
Big Brother název mi něco říká, asi to byl konkurenční kanál, tipuji, že jedna stanice měla VyVolené, a druhý BigBrother
ale co a jak a tak, tak to nevím, o co tam šlo, asi byl tahákem balík peněz
Já byla před lety nařčena z toho, že nevím, tak jsem chvíli sledovala právě tu Vilu, protože pojmy " přijedu do Prahy na babetě " a ještě cosi, už ani nevím, přišlo mi to stupidní
jak kdyby tým vybral extra vzorek ze společnosti pitomců a ty pak nechal předvést jejich "potenciál"
národ, který plesal nad neurotickým gayem, no nevím.
ještě jsem zaznamenala Hotel Paradise i to byla povedená taškařice
ale fakt by mě zajímalo, jakože kdo jsou ti lidi, co se tam hlásí, co je pohání, protože někteří jak jsem shlédla jinde, takový pořady vymetají, nevím no, asi nějaká touha po nalezení svého "já" nebo nevím
Snad z nedostatku zvědavosti, snad z odporu ke zištnému na odiv: nikdy ani pomyšlení. A k první otázce... ani nesleduji. Nevím čemu tam mám věřit a nebaví mě a protiví se mi rozplétat pseudoudálosti a pseudovztahy.
Vyvolení 2.
Proč? Říkala jsem si, že je mi třeba to zkusit. A spíš než ta reality show, tak ten casting. Čtyři hodiny focení, testů, otázek a čekání. Díky němu jsem si později troufla jít na casting Hostelu a zahrála si v něm aspoň křoví. Zajímavá zkušenost.