Poeta - moderní literární server


Co je vlastně pravda?

Autor: DeNNI85, 28. 12. 2009, Blogy

Ví to někdo?


07.Prosinec 2008

Co je vlastně pravda? Nebo TO, za čím jít, co je TO, čemu má člověk věřit. TO co tě povede a dodá ti to sílu jít, něco co tě ujistí, že konáš správně?

Je to náboženství? Politika? Ale tyhle dvě věci jsou vlastně úplně stejný, akorát jedna se odvolává na Boha a druhá na materiální výhody pro voliče. To jsme si to pěkně na tom světě zařídili co? :) Kdo je věřící, tím budou manipulovat náboženství, kdo je ateista, tím bude manipulovat politika. Pro každého něco a pak se v tom vyznejte. Pak se člověk zastaví v té hromadě pravd a řekne si, která je tedy pravdou? Nebo jsou to všechno lži určené k tomu aby mnou manipulovali a ždýmali ze mě volební hlasy, finanční příspěvky nebo si zvedali sebevědomí povyšováním se do jakýchsi vyšších stavů vnímaní a zvali se kněžími, kteří jsou hodní větší úcty než-li ostatní členové stejné skupiny. Zváži-li člověk všechny tyto skutečnosti a hlavně skutečnost, že za vším je člověk, ten člověk, který touží po uznání, po moci, po penězích a po síle, pak je zavádějící tomu všemu věřit.

Pak je tu ale druhá stránka té stejné ěci. Nejde to všechno tak lehce odsoudit. Protože pro někoho je víra v něco z toho co jsem psal výše právě ten motor, co ho žene kupředu. Je to právě TO co hledal. A i když tím možná někomu něvědomě přispívá do rozpočtu, tak tomu kdo v to věří to pomáhá projít životem.

Takže je vlastně úplně jedno čemu kdo věří a v co doufá, hlavní účel pravdy, kterou každý vidíme individuálně je ten, aby nám pomohla jít dál a přežít složitá období našeho života. Nic víc, nic míń. Samozřejmě že tímto se dá omluvit i mnoho zlého co člověk dělá, ale víte jak to je, jiná část světa jinej pohled na tu samou věc - ale to už by bylo na další článek. Máte někdo jiný názor? nebo si myslíte že má cenu bojovat za to, aby co nejvíce lidí přijalo jednu a tu samou pravdu za svou, že to bude lepší?