Poeta - moderní literární server


S MUSTANGEM NAD PRAHOU

Autor: fungus2, 10. 11. 2002, Povídky

BŘEZEN - 1945

Ken Brichta byl na předletové přípravě příjemně překvapen, když se dozvěděl úkol bojového letu, jenž spočíval v útoku na německé letiště v těsné blízkosti Prahy, neboť věděl, že jeho rodiče z tohoto města pocházejí.
"No pánové zahlédneme stověžaté město," pravil svým kamarádům, když kráčeli ke svým letadlům.
"Ty jsi ty věže spočítal, že víš kolik jich tam je?," zeptal se s úsměvem Frank Matson.
"No, máš příležitost je dneska přepočítat," odpověděl mu a za chvíli nasedl do kokpitu svého mustanga.
Peruť stíhacích letadel P-51Mustang vzlétla ze základny do vzduchu a nabrala kurs k rakouským Alpám, které mnohem později přeletěla pokračovajíc v letu dále k hranicím protektorátu Čechy a Morava.
V éteru vládlo kromě praskání naprosté ticho, jež museli piloti dodržovat dokud se nevyskytl důvod jej porušit.
Let probíhal v klidu, ale Ken Brichta, jako ostatní bedlivě sledoval oblohu kolem, jestli se neobjeví německá letadla, jichž německé letectvo nemělo takové množství, aby dokázalo způsobit vážné ztráty, ale nebezpečí stále hrozilo.
Dlouhý let k cíli byl pozvolna u konce. Formace mustangů dorazila nad předměstí Prahy a Ken Brichta při pohledu dolů na krajinu uviděl řeku, jež vtékala do města a ve městě jí překlenovalo několik mostů.
"Pozor! Němci na třech hodinách!" ozvalo se varování z éteru a jeho pohled se rychle přemístil v udaný směr, kde zahlédl rychle se přibližující německá letadla.
Jednalo se o Fw-190, což velice brzo rozpoznal a velkou zatáčkou ve vzduchu se začal přibližovat k nim z boku tak jako ostatní. Zahlédl první salvy z palubních zbraní stíhacích letadel a hned jeden Fw-190 začal za sebou zanechávat pruh šedivého dýmu.
Obratným manévrem se dostal nad a za jeden německý letoun a stiskl krátce spoušť, ale čáry střel minuly zcela Fw-190, jehož pilot provedl úhybný manévr, ale on jej následoval spatřuje ve zpětném zrcátku předek mustangu svého wingmana Franka Matsona, který ho následoval a kryl mu záda.
Fw-190 začal prováděn stoupavý manévr, jejž se okamžitě snažil napodobit a opět vyslal na něho krátkou dávku, jež tentokráte zasáhla bok německého letadla a jeho pilot strhl letoun do strany dolů, ale tentokráte do něho vypálil i Frank Matson a z motoru Fw-190 se začal linout kouř a ke slovu se poté dostal zase Ken Brichta, jenž zvýšil na rychlosti a v zaměřovači se mu objevil na dvě vteřiny, což mu stačilo, a svítící čáry střel dopadly znovu do přední části Fw-190 a jeho pilot jej převrátil na záda a hned na to, na kterém se počal snášet k zemi, zatím co opuštěný Fw-190 se řítil k zemi jako kámen a Ken Brichta zaznamenal jeho dopad na jednom z polí.
"Máme ho na půl," ozval se Frank Matson.
"Jasně. Byl to asi nějakéj zelenáč," odvětil mu Ken Brichta a stáčel mustanga zpět k ostatním mustangům, kteří úspěšně rozprášili Fw-190 a začal s nimi letět dále nad Prahu směrem k letišti, na které zanedlouho zaútočili.
Ze země se však ozvala dosti silná protiletecká palba, která představovala velké nebezpečí.
Ken Brichta zahlédl jedno dvoumotorové letadlo na okraji letiště a přes rozprasky protiletadlových granátů ve vzduchu začal na něho nalétávat dostávaje ho do zaměřovače a delší salva z kulometů a kanónů dopadla na něho a on zahlédl, jak po průletu nad ním se začalo z něho kouřit. Prokličkoval v zuřivé palbě ze země a postřehl, jak jeden mustang se v plamenech zřítit na letištní plochu poblíže hangárů, z nichž jeden začal hořet.
"Schytal jsem to do motoru! Sedám!" ozval se náhle hlas Franka Matsona a Ken Brichta uzřel rychle klesajícího mustanga, jemuž unikalo z motoru palivo a který krátce na to dosedl s vytaženým podvozkem na letištní plochu.
"Kryjte mě! Jdu pro Franka!" pravil do éteru Ken Brichta a šel rychle na přistání vytahovaje podvozek, přičemž za okamžik to pravé křídlo mustanga bylo zasaženo sérií kulek, ale on nepřestal přistávat a poté dosedl poblíže mustanga Franka Matsona, který se krčil opodále.
"Tak nasedej, jinej taxík nepřiletí!" zavolal na něho a Frank Matson se rozeběhl a naskočil k němu do kabiny a Ken Brichta začal s mustangem popojíždět a zvedl ho úspěšně do vzduchu pozorovaje na mnohých místech hořící letiště.
"Snad sis nechtěl spočítat všechny věže ve městě?" řekl mu Ken Brichta, když se vzdalovali od letiště v doprovodu ostatních mustangů.
"Ne, to nechám na tobě až po válce," odpověděl mu s úsměvem a oba se zadívali na Prahu, která začala zůstávat za nimi.