Poeta - moderní literární server


Evol

Autor: Zinna, 24. 1. 2009, Ostatní

Úvaha o lásce...

Evol. To by mě nenapadlo, PJ Harvey to vystihla ale bravurně. Evol – love. Pozpátku. Podivuhodné, že se tohle rádobyslovo tak strašně podobá slovu evil… Faktem je, že tyhle dvě věci k sobě nemají zas tak daleko… Ale to je vedlejší.
Cože to je, ta všemi opěvovaná láska? Nu, z fyzického hlediska to je pouze chemie. Pár látek se dostane tam, kde obvykle nebývají, a hned je z toho něco, co se těžko popisuje. Rozhodně to není pocit lehkosti, radosti, roztřesenosti a lehké pitomosti a podobných nesmyslů, které si tak strašně oblíbili romantičtí básníci a tvůrci dívčích románků. Je to… Vlastně se nedá říci, co to je. Je to další starost navíc, je to důvod, proč se z krásných holek stávají anorektičky, je to jeden z podnětů ke změně celé osobnosti. Možná.
Copak se dá napsat, co je to láska?
Je to Boží milost. Je to věc, kterou do lidí vložil Bůh, když se rozhodl vyslat na Zemi svého syna. Možná…
Stejně tak se někdo může zeptat, co je to noc. Z čistě fyzického hlediska je vysvětlení jednoduché, ve skutečnosti je to ale něco mnohem hlubšího, něco, co všichni dobře známe, ale neumíme to popsat.
Lidé se kvůli hlouposti jménem láska mění. Píšu, že je láska hloupost, ale asi není. Nebýt lásky, nebyli bychom tu. Všechno by bylo jinak. Nebýt lásky, zbyla by tu pouze nenávist, které je tu i tak více než dost. A lidé jsou kvůli lásce schopní vzdát se skoro všeho. I sami sebe. Svého vzhledu, svého intelektu a v nemálo případech i své duše. Pro co že to? Pro pár chemikálií? Nesmysl. Musí v tom být něco víc.
Je v tom něco víc.
Ale co?
Těžká otázka, která asi zůstane navždy nezodpovězena.
Nebo že by byla odpověď skryta v textu?
Paulo Coelho píše o druhé části. Zní to vcelku smysluplně. Člověk zemře, jeho duše se ale v astrálu rozdělí na dvě části, ženskou a mužskou. Tyto dvě části se mají během svého dalšího života znovu setkat, poznat se. Proto se mluví o lásce na první pohled. Ale kdo ví, jak to ve skutečnosti všechno je.
Láska je krásná věc. Pokud se setkají ty dvě správné části. Vlastně je to jako v pohádce o Šípkové Růžence. Jenom jeden princ jí dokáže probudit…