Poeta - moderní literární server


Ze zápisníku chovatelky

Autor: Frida Hvězdička Hvězdička, 9. 5. 2022, Blogy

pro radost

konec února/2022


Volá kamarád Franta, chce půjčit Huberta kvůli obnovení chovu přeštičáků. Lákáme půltunového kance do „konibusu“ na rohlíky. Marně, i když jindy by se po nich utloukl. Podle všeho si pamatuje na podobný výlet před rokem…


 


březen, den čtvrtý


Poslední večerní venčení na plácku pod ořechem. Překvapilo mě, že psi freneticky štěkají na manžela, který konečně dorazil z farmy.


Brzy vím proč. Vyndává z vesty asi kilové sele, staré dva tři dny. Matka bohužel ostatní ušlapala. Černého prcka s bílým kroužkem kolem krku muž zachránil.


Zavírám rozdivočelé psy.


Teď o půlnoci připravujeme mláděti kutloch. Pěkně u zdroje tepla – u kotlíku na dřevo. Ohřívám mléko a namáčím malému do misky čumáček. Pochopí, že se musí najíst, tedy napít? Olíznul se. Sláva.


 


ráno


Padáme v bytě horkem. Topili jsme celou noc. Mládě se v kotelně přesto chvěje chladem. Hledám informace na internetu. Pokud nemají zajištěných 25 – 30 stupňů, uhynou.


Stěhujeme sele do bytu. Nedávno jsme v jedné místnosti kopali nové odpady. Prohlubeň, zbylá kolem trubek plynového kotle dává jakousi, byť slabou naději, že sele nebude lítat po celém domku. Že se ještě nevyškrábe nahoru… Teplo mámy nahradila silná plastová láhev s teplou vodou. Za pelech slouží stará psí matrace.




FERDA - PRVNÍ DEN DOMA


 


další den


Je bezpodmínečně nutné sehnat mlezivo. Bez něj nebude mít sele obranné látky pro budoucí život. Muž obvolává všechny známé, kteří hospodaří nebo o někom podobném vědí. Na jedné samotě za Krumlovem nedávno odstavovali tele. Čepujeme pro začátek deset litrů do plastu a většinu dávám zmrazit. Pětkrát denně po dvou deckách vlažného kravího produktu zatím stačí.


 


Podstrojujeme do klece návnadou výběrovou kukuřici. Hubert nemá zájem!


 


za dva týdny


Sele vypije půllitr naráz! Má se k světu.


Mléko s kolostrem došlo. Přecházíme na plnotučné z automatu. Ferda se odmění průjmem. Koupeme ho v kýblu s vlažnou vodou, puch je nesnesitelný. Jinak je čuník čistotný, chodí do pilin. Saje čumáčkem mléko jako vývěvou, chutná mu. Po jídle mívá obzvlášť dobrou náladu, žertem nás hryže do ruky a chce hrát na schovku.


 


Přijíždí farmář Franta, na traktorovém přívěsu naloženou bytelnou klec. Vyzvednuta nad kance pomalu posouvá zvíře na valník. Hubert konečně odcestoval do Horní Plané!


 


duben


Nacházíme adoptivní rodinu pro Ferdu přímo u nás v chovu. Matka prasnice vypadá jako flekatá dobračka a její tři selata budou prima kamarádi. Plastová přenoska pro kočky nachází výjimečné uplatnění. Muž nese Ferdu na kopec, kde mláďata střeží také prateta Tonička. Ferda se bojí vylézt z klícky. Nakonec poplašeně pobíhá po chlívku. Na uvítanou ho jedno z mláďat kousne do ucha.


Kouká se za námi, jak odcházíme. Stojí na půl cesty od vrátek.


 



 FERDA - POSLEDNÍ DEN DOMA


 


Franta se ozývá z Plané, že děkuje za zápůjčku a že kance zítra přiveze. Ve službě Hubert splnil, co se od něj očekávalo. Chystáme mu separé výběh, aby hned zas prasnice nezabřezly.


 


Krmení koček za domkem. Něco se mi motá pod nohama. Neznámé černé kotě! Je to spíš stín s vypouklým bříškem. Snad není gravidní? Věk se nedá odhadnout. Ještě to odpoledne volám veterinářce. Posílá mi léky na odčervení a proti blechám. Kastrace domluvena, až se zvíře trochu dá dohromady.


 


další den


Kotě ráno nacházím tam, kde jsem je večer uložila. Chci je nechat pár dní v karanténě, aby se od něj nenakazily ostatní kočky. Má totiž štěkavý kašel.


 


Franta volá, že Hubert je xindl a utíká před klecí, kterou na něj chtěl spustit z valníku.


 


Vnučka dává kotěti jméno Beruška.


Nejoblíbenější činností Berušky je plést se mi pod nohy. Co krok, to kotě. Je slunné odpoledne. Beru si ji na klín. Šplhá za krk, aniž by použila drápky. Pak se uvelebí na mém předloktí. Spustí hlavu dolů, mandarinkové oči sledují všechno kolem, kohouta za plotem a tuhle kosa na jabloňce, každý pohyb a k tomu můj hlas. Vrní.


 


květen


Huberta se zatím nepovedlo odchytit. Zůstává v Horní Plané.


 




FERDA - TEĎ