Poeta - moderní literární server


Kapličky

Autor: Frida Hvězdička Hvězdička, 4. 11. 2019, Blogy

fejeton

Rozsáhlá oblast jihočeského pohraničí spadá do oblasti bývalých Sudet. Toto území stále nese známky pohnuté historie.


Pozůstatky staré kájovské cesty lze dodnes nalézt po okraji Českého Krumlova. V rozpětí přibližně jednoho kilometru vidíme několik kapliček a Božích muk. Bývaly zanedbané nebo přímo v havarijním stavu. Tyto stavbičky často „nikomu" nepatří a to jak ve smyslu vlastnickém, tak duchovním. To právě je příčinou postupného úpadku drobných sakrálních staveb v krajině.


Poutní kostel Kájov, který býval cílem procesí, založil podle legendy neznámý poustevník. Zhotovil dřevěný kostelík, kam přicházelo mnoho poutníků vykonat pokání. Tato tradice podle dostupných písemností započala již v desátém století. Dnes je po několika dostavbách Farní a poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie klenotem církevním, ale i architektonickým, vzdáleným od Českého Krumlova šest kilometrů.


Na pouti se vycházelo z Linecké ulice přes Horskou k Zámecké zahradě. Tady, na kraji úvozové cesty, se do vrchu tyčí zděná výklenková kaple. Dlážděným hlubokým příkopem chodívala procesí a jezdívaly vozy formanů. Postupem let „nepotřebný“ úvoz pomalu splynul s okolím. Fragment v délce několika desítek metrů donedávna zasypávali zahrádkáři z blízké kolonie odpadem. Po jeho pravé straně se zachovaly dvě zděné kapličky a neobvyklé seskupení tří Božích muk. Třetí výklenková kaplička je poopravena, ze čtvrté zbyla zbořenina.


Třicet let sousedíme s pozemky, kudy tahle téměř zapomenutá stará kájovská cesta vede. Zjistila jsem, že stavby patří jistému nadačnímu fondu z Prahy, a kontaktovala jej. S jeho svolením o toto místo pečujeme. Spolu se správcem Křížového vrchu, stavbou lineárně i duchovně „spojenou“ se starou kájovskou cestou, jsme zbudovali u morového sloupu lavičku se stručným popisem tamější historie. Upravili jsme terén, obnovili mezi kapličkami pěšinu, která se dlouho vůbec neužívala, zasadili kolem lípy a vytvořili odpočinkovou zónu.


Těší nás, že tam, kde za minulého režimu zemědělci vyváželi koňský hnůj, je nyní duchovní i rekreační místo dobře dostupné všem. Na procházkách se tu zastavují rodiny s dětmi, pejskaři, senioři, turisté z blízké zámecké zahrady, ale i lidé, které občas vídám stát bez hnutí s rozpřaženými pažemi nebo jakéhosi mladíka provozujícího mezi sloupy zvláštní tanec… podstatné je znovuobnovení života na staré kájovské cestě.


Že se jedná o zajímavou oblast s bohatou historií je možné shlédnout na připnutých fotografiích.


foto zde: https://www.rajce.net/a16440858#IMG_2019  


zdroj: Poutní místa českobudějovické diecéze, autor Jiří Černý