Poeta - moderní literární server


Literární Tondísek

Autor: Antonín Sander Hvězdička, 14. 5. 2014, Blogy

První díl blogu o Poetovi a literatuře.

Několik let dělí má aktivní působení na Poetovi. Především díky tomuto serveru a lidem, kteři zde psali a píší jsem dokázal změnit svůj pohled na své psaní i psaní ostatních. Poeta mě naučil přijímat i rozdávat kritiku, být všímavějším čtenářem a snaživým autorem.
Většina literárních serverů funguje na principu "dej a já vrátím". Pochvalu ocením pochvalou, kritiku nenávistí.
Měl jsem ve svých začátcích štěstí, že zde působil dostatek lidí, kteří měli takovou autoritu a jejich kritika byla tak přínosná, že jsem se naplno nezahleděl do svého spisovatelského ega. Každý, kdo něco napíše, ať je to prvotina nebo báseň číslo tisíc, má pocit, že stvořil něco výjimečného. Z reakcí má trochu strach, ale věří si a chce slyšet alespoň nějakou chválu.
Během těch pár let se leccos změnilo. Některé weby vznikly, jiné zanikly. Někde se lidé pohádali a jinde jich bylo tolik, že se ani nikdy neseznámili. Poeta začal lehce skomírat.

Myslím, že lidí sem chodí stále dostatek. Vychází spousta nových děl. Chybí však touha se o nich bavit, jakoby většina autorů chtěla jenom vystavit svůj šuplíček na ulici a odejít. Čekat, jestli do něj někdo něco hodí. Nábytek ostatních nesledovat a nekomentovat. Pokud je psaní váš koníček a chcete se zlepšovat i pomoci ostatním, pojďte se o něm bavit! Zahoďte ego, žebříček a hvězdičky. Buďte krutě upřímní. Přijměte kritiku a vezměte si z ní to, co uznáte za vhodné.

Ve svém první díle literárního blogísku bych chtěl, rovněž i sebekriticky, uvést pár slovíček, které mi poslední dobou vadí při čtení poezie. Jsou pro mě příliš obecná, myslím, že pro zdokonalování našeho psaní bychom měli tato slova co nejvíce omezit. Láska, smrt, duše. Ano. Někdy je to těžké říct jinak, ale "pojďte pane, budeme si hrát". Smutek přece nemusíme vyjadřovat jen pláčem, slzami, krví a bolestí. Zkoušejme hledat nová spojení. Nebuďme líní.

Seznam neoblíbených slov :

láska, smrt. slzy, pláč, duše, život, radost, slunce, měsíc, srdce, štěstí, oči, tvář, noc, světlo, den, dlaně, žít, rým, spánek, bolest, krev

Máte taky svá neoblíbená slova? Taky je někdy používáte? Podělte se v komentářích!