Poeta - moderní literární server


Jak přijít k penězům...

Autor: Štěpán Ježek, 23. 4. 2003, Povídky

Pět krátkých povídek s často tragickým koncem... :))

Povídka první - Dělník
Dělník Fero už dva týdny dělá pro jednu známou firmu, která pomáhá při stavbě domů. Pracuje právě tady, protože si chce vydělat alespoň nějakou tu korunu pro svoji ženu a jedno dítě. Bohužel je ale pro firmu spíše levná pracovní síla, a proto si Fero moc nevydělá. A tady už je jeho příběh, jak on přišel k penězům.
Ahoj, jmenuju se Fero a budu vám vyprávět svůj příběh. Jednoho dne po šichtě jsme se s kamarády dohodli, že půjdeme do hospody. Nálada byla skvělá, protože sme právě dostali výplatu. V hospodě jsme si povídali o tom, jaké by to bylo, kdyby jsme byli opravdu bohatí. Říkali jsme si, co by jsme si za peníze koupili. V televizi zrovna běželo, že jackpot ve sportce je 70 miliónů. Bylo asi pět hodin, když jsme to s chlapama zalomili, protože už nás doma čekaly ženy. Když tu náhle, co před hospodou nevidím. Na zemi leží los sportky a vyškrtaná čísla. Uvědomil sem si, že mám ještě docela dost peněz, a šel sem ten los vsadit. Večer jsme s manželkou sledovali sportku. Když jsme zjistili, že všechna čísla sedí, tak jsme propadli šílenství a hned druhý den jsme si šli peníze vyzvednout. Koupili jsme si nádherný dům, ve kterém teď žijeme, a já jsem změnil zaměstnání. Pracuji jako manažer firmy, ve které jsem dříve pracoval jako dělník. I teď si ale rád sednu se svými kamarády k studenému pivu.

Povídka druhá - Cestovka
Hello! Mé jméno je Ota Hliněný. Kdysi jsem míval cestovku, ale to už je dávno pryč. Jednoho dne jsem totiž dost dobře přišel k penězům. Když už měli všichni zákazníci zaplacený pobyt, tak jsem vzal všechny peníze a odcestoval jsem na Kanáry. Teď zde žiju v přepychu a užívám si peněz. Nikdo neví, že tu sem.
Když o rok později manželka pana Hliněného oznámila policii, že ví, kde její muž je, tak už se Ota tak nesmál. Posedí si pár let v Pankrácké věznici.


Povídka třetí - Banka
John, Peter a George byli velcí kamarádi. Jednoho dne si řekli, že by potřebovali trochu víc peněz a shodli se, že budou muset vyloupit banku. Vybrali si Banku Abrahama Lincolna v Severní Carolině. Vtrhli do banky se zbraní v ruce a během několika minut byli pryč i s pěti milióny dolarů. Oslavili to u Johna doma. Všechny tři při oslavě v hlavě tlačila myšlenka, co by se stalo, kdyby měli všechny peníze sami pro sebe. Peter a George se dohodli, že budou muset Johna odstranit. Taky tak učinili. Peter vzal pistoli, s kterou vtrhli do banky, a zastřelil Johna. Náhle se ozval zvuk sirén a Peter s Georgem rychle utíkali ven. Z dálky bylo vidět, že se k domu blíží policejní auto. Neměli moc času, a tak nasedli do auta a jeli pryč. V autě se pohádali o peníze a Peter strhl auto ze skály do moře. Oba se utopili i se všemi penězi. Tehdy jeli autem Lincoln a říká se, že to auto je samo zabilo, protože neslo jméno banky, kterou vykradli.

Povídka čtvrtá - Příbuzný
Kdo má bohaté příbuzné, tak ten se má. Dostává od nich pěkné dárky, chodí s nimi na různé večírky atd. Slečna Monika toho však chtěla využít jinak. Její strýc byl na smrtelné posteli a ona ho prosila, aby do závěti napsal, že všechny peníze odkazuje právě jí. Nakonec tak přece jenom učinil, ale Monika mu musela slíbit, že peníze neutratí pouze za své dobro. Monika tedy slíbila. Peněz bylo opravdu hodně, a tak ze začátku dala něco na dobročinné účely, koupila celé rodině chatu, na kterou můžou všichni jezdit, ale potom začala chodit na různé slavnosti a hostiny, do kina a na pouť a nakonec si koupila auto za 4 milióny. Potom najednou záhy zemřela. Nikdo nevěděl jak a kdy. Prostě zmizela. O pár měsíců po tom, co zmizela, ji někdo našel mrtvou u dálnice. Měla na hrudi nožem vyryto: Sliby se plní!!

Povídka pátá - Práce
Nejlepší způsob, jak vydělat peníze, je samozřejmě práce. Taky proto moje poslední povídka končí dobře.
Jirka vystudoval práva a začal pracovat jako advokát v soukromé právnické firmě. Vydělává hodně peněz a má pěknou ženu, se kterou má dvě děti. Nic se mu nestalo, nezemřel a užívá si peněz ještě teď.