Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Chtli byste publikovat svou tvorbu nebo si pest dla amaterskch autor? Modern literrn server Poeta.cz
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Svěrací kazajky? Ne!

Zamřížovaná okna, osamocenost, nevlídnost prostředí, hrůza a stísněnost. Zhruba takovouto představu jsem měl o psychiatrických léčebnách. Je nutné poznamenat, že mé předsudky byly značně zkreslené a ovlivněné filmovou tvorbou . Zvláštní pocit jsem měl z toho, že jsme vlastně turisti. Výletníci, kteří povrchně přijdou na určité místo jednou, porozhlédnou se, vyfotí se u zajímavých míst, prozkoumají místní floru a faunu a od domorodců se budou raději držet dál. Co byste ještě chtěli vidět? Schizofrenního muže? Můžeme jej navštívit, ovšem máme pro vás nepotěšující zprávu. Muž se nenachází v záchvatu, a tak budete ochuzeni. To nevadí, že? Kdo chce, může si to vynahradit vedle. Tam jsou alkoholici v deliriu. Je to vůbec lidské? Asi je, vždyť exkurze do takových míst jsou zcela normální a na některých školách to dokonce patří k osnovám.

Přesto s určitými ?obavami? jsem vcházel za brány ústavu.
V ten den bylo ve slezské metropoli nádherné počasí. Nebe bylo modré, sluníčko jemně svítilo a trolejbusy se jen leskly. My jsme ovšem autobus s ?kšandami? nevyužili a podzimní Opavou jsme se vydali pěšky. Prošli jsme kolem věznice, pak paralelně s výpadovkou a už stojíme před baťovsky červenou vrátnicí synonyma města. ?Co si vybavíš při slově Opava??, ptá se chlapec svého kamaráda. ?No, blázinec.?
Za našimi zády pojíždí vozidlo dopravního podniku a za ním se rýsuje mohutná stavba super ? hypermarketu.
Hlavní budova sanatoria působí historizujícím dojmem (ostatně jako všechny pavilony). Slavnostní otevření se konalo v březnu roku 1889. Řadí se tedy mezi nejdéle fungující zařízení svého druhu na území Moravy a celé republiky.Tehdy opavské zařízení čítalo 12 pavilonů s celkovým počtem 400 lůžek a honosilo se názvem ?Zemská psychiatrická nemocnice?. V roce 1910 bylo už postelí 900 a dva roky po vstupu vojsk Varšavské smlouvy na naše uzemí dokonce 1300. V současnosti dochází k útlumu přijímaných (ale také dotací), a tak si v Opavě vystačí s 1000 místy.
V centrální budově vcházíme do ?kongresového? sálečku, uvelebíme se v pohodlných hnědých křeslech a ?přidělený průvodce? (jeden z lékařského kolektivu) nám nastiňuje situaci léčebny od minulosti až po dnešek a při zatemnění místnosti nám pouští video s velice zajímavým obsahem. Dopodrobna jsou představovány jednotlivé úseky, jejich klientela, ? Po zhlédnutí filmu následuje malá diskuse, kdy se studenti ptají a pán v bílém plášti (teď je ovšem civilně v obleku) jim laskavě a důvěryhodně odpovídá. Po skončení slézáme schody dolů a jsme opět venku. Procházíme kolem jednotlivých budov. U té pro léčící se alkoholiky dva pacienti hrabou čerstvě napadané listí a ještě přitom stíhají žonglovat s hráběmi a předvádět jiné umělecké kousky. To už se ale ocitáme v umělecké dílně. Zde se můžou zájemci (ale i ti, kteří to mají zařazeno do terapie) seberealizovat na papír, do keramiky, do kovu, do skla. Na stěnách místnosti visí dílka s nevyslovitelnou duševní a estetickou hodnotou. Některá působí skličujícím dojmem, jiná zase prozrazují radost ze života, v dalších musí člověk hledat skrytý smysl a několik jich je tak jednoduchých, že jejich krása je nevyslovitelná. S obrázky pak pracují lékaři a určují problémy autorů. A tak dovnitř přicházejí i pacienti s akutní potřebou vyjádřit svůj stav. V žádném případě se však nejedná o ?léčebnu v léčebně?. To mi potvrdila i doktorka starající se o uměleckou práci.
Hezkým dopolednem směřujeme parkem do poslední stanice naší exkurze ? léčení závislostí na omamných látkách. Zde nás průvodce předává do rukou místní paní doktorky. Vypadá velmi kamarádsky a to je, jak později zjišťuji, velmi nutné při styku s mladistvými. V budově se k nám připojuje mladík z Olomouce (to se dovídáme později) a vede nás do sklepní místnosti, kde se odehrávají sezení s pacienty. Židle si dáváme do kolečka, kdo nechce sedět přímo na tvrdém dřevě, tak si může podstrčit polštář. Dotazy, nejprve směřované lékařce, se pomalu zaměřují na Olomoučáka. Jak zjišťujeme, v dětství to byl vynikající sportovec, hrající fotbal za Sigmu, později kopat přestal a v rané dospělosti dostal od tatínka obchod. V průběhu toho byl však již vázán na drogy. Obchod zadlužil a aby měl později peníze na omamné látky, odnesl v nepřítomnosti rodičů zlato do zastavárny s tím, že je do návratu rodičů vykoupí zpět. Ovšem ?naši? se vrátili, jako na potvoru, dříve. Poté už to šlo rychle, a teď tady sedí před námi v podúrovňové zatuchlé místnosti, zatímco za malými okny neustále prochází bílé nohavice a na zem se snáší listoví. Sedíme v kruhu. Studenti, náš doprovod, dvě zřízenkyně a mladík, působící na nás jednak autoritativně, ale také jako ?odstrašující příklad?. Pár posledních otázek, za chvíli zde začínají odpolední semináře pacientů.
Dopoledne končí a s ním i náš malý výlet do velkých rozmanitých světů. Alejí u hlavní cesty utíkáme na trolejbus. V tuto hodinu jezdí poměrně plné. Na sedačkách sedí jak žáci, tak starší lidé a pracující. Pod trolejemi dojíždíme k vlakovému nádraží, kde na nás čeká vlak směřující do Ostravy.

Ondřej Stratilík | Publicistika | Peteno: 2020 | Hlas: 46 | slo: 19
Poet znak: 5634 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:
-3 -2 -1 +1 +2 +3

Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Robert
Ztra slav Blahoslav

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (192)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (153)
4. Ohlasy z Bazalů (134)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru