Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Bav Vs psychologie, moudra ivota, hledte nco k pobaven? Citty (i tch mn) slavnch
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Legendární My Fair Lady zklamala!

Ve čtvrtek 12. prosince se hrál v divadle Jiřího Myrona muzikál My Fair Lady. Když pominu to, že představení začínalo 18.30 a já usedala do hlediště 18.35 (což je u mě ovšem normální) ještě k tomu úplně na jiné sedadlo, než na které jsem měla lístek, už začátek byl poněkud nudný.

Děj se odehrává v Anglii. Mladá neupravená květinářka v otrhaných šatech Líza Doolittleová narazí při prodávání květin na Henryho Higginse, jejího budoucího učitele. Henry se se svým přítelem, plukovníkem Pickeringem, vsází o to, že z Lízy udělá dámu, ba dokonce vévodkyni. Vezme si tedy Lízu do parády. Celé dny, celé noci ji učí mluvit spisovnou angličtinou. Mnohdy ztrácí nervy Henry i Líza. Oba jsou neskutečně unaveni. Přesto se Henrymu podaří Líze vštěpit spisovnou řeč. Ovšem první setkání ve společnosti, kde se má Líza chovat jako dáma, je poněkud neúspěšné. Vypadá nádherně. Je upravená, nalíčená, v krásných šatech? Mluví sice spisovně, ale sem tam jí ujede nějaké to slovíčko z květinářského slangu. Když ze svých něžných úst vypustí slovo ?čajznul?, pana Higginse málem raní mrtvice. Podobných historek se odehraje ještě několik, nicméně se podaří obyčejnou, špinavou, chudou květinářku proměnit v dámu, která ví, jak se chovat ve společnosti, jak vystupovat, jak jednat s lidmi? Henry tedy sázku vyhrává. Po celou dobu učení se Líza s panem Higginsem hádá. V podstatě na sebe nepromluví milým tónem. Přesto se však do sebe zamilují. tedy aspoň tak jsme to měli my diváci pochopit. Do Lízy se zamiluje i chudý Fredy Eynsford ? Hill. Ve snaze naštvat Henryho Líza vyhrožuje, že se za Fredyho provdá. Henry celý nepříčetný Líze vysvětluje, jaký je Fredy ubožák, že jeho láska a obětavost je neuživí. Líza se však v Henryho žárlivosti doslova vyžívá a s radostí ho provokuje dál.
Závěr je ovšem trošičku zvláštní. Henry Higgins si ve svém pokoji pouští Lízin hlas nahraný na gramofonu, posadí se do křesla a zavře oči. Vtom Líza přijde, gramofon vypne a svou nahranou větu dokončí sama. Henry se otočí a zeptá se, kde má pantofle. Líza se usmějě, obuje se do nich a opona klesá? Tím tedy příběh končí.
Čili abychom to shrnuli, dějově nic moc. Ale v muzikálu přece nejde především o děj, ale o hudbu, zpěv, texty, jejich provedení? Ale že by tedy provedení hudby a textů byly nějak zvláštní, to se říct nedá. Některé pasáže byly sice pěkné, ale pokud to srovnáte s třeba s muzikály Dracula nebo Hrabě Monte Christo, nebo s jiným představením My Fair Lady, toto její provedení jim nesahá ani po kotníky?
Mnoho diváků bylo tímto představením zklamáno. ?Bylo to pěkné, ale čekali jsme víc.? Poznamenávají. Ano, také já jsem od toho čekala více. Uvidíme, třeba se jim příští představení povede lépe?




Pár faktů o historii My FairLady

Muzikál Fredericha Loeweho a Alana Jay Lernera vznikl podle hry George Bernarda Shawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalión. Premiéra hry My Fair Lady se odehrála 15. března 1956, na Brodwaji se pak hrála 2717 krát (déle než kterýkoli jiný muzikál). Slavná filmová verze muzikálu byla natočena v Hollywoodu v roce 1964. Rovněž roku 1964 se konala premiéra československá v Hudebním divadle v Karlíně. Operetní soubor Národního divadla moravskoslezského uvádí muzikál potřetí (1967, 1990, 2002).

Dagmar Beránková | Kultura | Peteno: 2335 | Hlas: 22 | slo: 19
Poet znak: 3710 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:
-3 -2 -1 +1 +2 +3

Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Iveta
Ztra slav Medard

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (198)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (154)
4. Ohlasy z Bazalů (135)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru