Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Bav Vs psychologie, moudra ivota, hledte nco k pobaven? Citty (i tch mn) slavnch
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Internetové okénko

Na českém internetu se dá nalézt spousta nejrůznějších stránek, věnujících se jazykům, seminárním pracím, referátům či obsahům děl světových a českých spisovatelů. Vše je zadarmo a mnohdy v kvalitní formě. Těchto stránek jsou desítky a prohledávání jejich obsahu zabere spoustu času, kterého studenti moc nazbyt nemají. Vybrali jsme proto ty nejlepší a nejaktualizovanější stránky, které by vám měly pomoci jakožto alternativní zdroj informací.

Cizí jazyky

Internet je sám o sobě nejlepším způsobem, kterak si obohatit slovní zásobu a zdokonalit se v překladu cizojazyčného textu. Pro tyto účely je nejlepší navštěvovat zahraniční zpravodajské servery či diskusní fóra. A nejedná se čistě jen o čtení. Prostřednictvím chatů či ICQ, o kterém bude článek v příštím čísle, se člověk může pobavit s někým na druhé straně planety v reálném čase, čímž je nucen využívat slovní zásobu a reagovat co nejrychleji.Pro překlad neznámých slovíček můžete využít stránky http://www.slovniky.sms.cz, které obsahují anglický, německý, francouzský, španělský, italský a ruský slovník. Překládání funguje jak směrem z češtiny do cizího jazyka, tak i opačně. Stačí napsat hledané slovíčko, kliknout na tlačítko ?přelož? a stránka vypíše všechny možné překlady daného výrazu, nabídne i možnost přehrání výslovnosti. Na internetu se dá najít několik takovýchto slovníků, ale právě tento obsahuje nejvíce výrazů. Výsledek hledání je bez jakýchkoliv poznámek či vysvětlení; jde spíše o co nejrychlejší způsob jak přeložit velké množství slovíček.

Zájemci o prohloubení jazykových znalostí naleznou texty, cvičení, slovíčka a další užitečné věci na stránkách http://www.aj.cz (angličtina) a http://www.nj.cz (němčina). Na druhé jmenované je i bezpočet odkazů na desítky německých stránek, ať už novin, časopisů, chatů, zpravodajství, informací pro studenty a učitele a spoustu dalších. Při studiu anglického jazyka se může hodit stránka http://www.cyberessays.com se stovkami anglicky psaných esejí a referátů na různá, především odborná témata. Německy se učící naleznou podobnou stránku pod odkazem http://referate.heim.at.

Seminární práce, referáty, maturitní otázky

Řada menších stránek, zabývajících se publikováním školních prací, brzy zanikla, či je svými autory zanedbávána. Následující stránky jsou výčtem těch, jež jsou pravidelně aktualizovány a obsahují nejvíce informací. Jejich autory jsou obvykle sami studenti, kteří referáty, seminární práce a maturitní otázky shromažďují a dávají je na internetové stránky. Životnost těchto projektů je závislá na příspěvcích ostatních studentů, kteří se prostřednictvím internetu s ostatními podělí o svoje práce. Pokud by chtěl někdo vydat materiál zkopírovaný z takovýchto zdrojů, měl by se zeptat jeho autora.

Nejlepší, počtem textů nejpočetnější (přes pět tisíc) a nejpřehlednější stránkou je http://www.referaty.sk, kde jsou k dispozici referáty z humanitních i přírodních věd a jazyků. Většina textů je ve vysoké kvalitě. Zobrazený referát se dá prostřednictvím komfortní nabídky přímo vytisknout, uložit na harddisk nebo poslat kamarádovi na e-mail. Databáze je přehledně strukturovaná do několika nabídek, u názvů je vždy uveden počet slov a přibližný rozsah na stránce A4. V levém horním rohu stránky se nachází jednoduché či fulltextové vyhledávání, které může být znepříjemněno tím, že většina textů je psána ve slovenštině. Každopádně kvalitnější stránky v oblasti referátů, než jsou tyto, nenajdete.

Dalšími, navzájem vesměs podobnými stránkami, jsou například http://www.seminarky.cz (v databázi přes 2000 textů, mnohdy i vysokoškolských), http://www.ereferaty.cz a http://studuj.jinak.cz/referaty. Zajímavou stránkou je http://www.maturita.cz, kde jsou kromě maturitních otázek a referátů desítky užitečných odkazů, vztahujících se vždy k vybranému školnímu předmětu. Posledním odkazem je http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotazky. Autoři na svých stránkách píší, že jde o nejlépe zpracované maturitní otázky na českém internetu. Nicméně řada předmětů obsahuje jen pár otázek nebo chybí úplně, snad jen literatura je zpracována podrobně a kompletně.

Literatura
Mnoho obsahů z děl spisovatelů či jejich životopisy zahrnují předchozí stránky, kromě nich existují i specializované. Rozhodně však nejde o způsob, jak si ulehčit práci a zkopírovat obsah vybraného díla do čtenářského deníku. Většina textů slouží spíše k prohloubení znalostí, jako alternativní zdroj informací a porovnání vlastního názoru na dílo s někým jiným.

Jednoduše odvoditelná adresa http://www.ctenarsky-denik.cz obsahuje přes pět set děl řazených podle abecedy. Většina z nich je ovšem rozebrána povrchně. Podobně laděný obsah, byť jen s dvěma sty díly, zato ve vyšší kvalitě, je pod odkazem www.ceskyjazyk.zde.cz. Stránky http://www.literatura.kvalitne.cz shromažďují stručné představení několika stovek českých i zahraničních spisovatelů a především kompletní výčet jejich děl s rokem vydání. Autor čerpal z několika desítek publikací i internetových zdrojů a informace na těchto stránkách jsou proto velmi podrobné.

Dimitrios Vlasakudis | Publicistika | Peteno: 2604 | Hlas: 48 | slo: 18
Poet znak: 5748 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:
-3 -2 -1 +1 +2 +3

Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Vladimr
Ztra slav Jana

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (198)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (154)
4. Ohlasy z Bazalů (134)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru