Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Bav Vs psychologie, moudra ivota, hledte nco k pobaven? Citty (i tch mn) slavnch
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Všelék jménem JÓGA

Už dávno jí propadly celebrity, šílí po ní celý západ, a teď tento zlatý poklad pronikl i k nám do České republiky? čím to, že je tak oblíbená?Co je na ní tak vábivého?Hlavním důvodem pro většinu jógových nadšenců je zejména to, že cvičeným jógovým dechem zvládnete i sebehorší náladu ...

Jestli tento netradiční sport považujete za praštěný módní výstřelek či výmysl za stáje New Age, pletete se.Jde jen o to, jak dosáhnout ztracené harmonie. Nejenže žehlí zničující účinky stresu, rozdýchává plíce a tělo naučí mnohdy až krkolomným kouskům, ale také působí jako prevence, například proti infarktu.

Sahadža jóga

V roce 1970 představila Šrí Matádží Nirmalá Dévi poprvé jednoduchou, avšak velmi účinnou metodu tzv. duchovního růstu. Tato metoda, známá jako sahadža jóga umožňuje dosáhnout osvíceného vědomí. Je to jemná subtilní energie, kterou není možné vnímat na úrovni lidského vědomí. V nás je odražena jako tzv energie Kundalíni. Když je tato síla probuzena, stoupá energie všemi jejími centry-čakrami a ty nás spojují s centrem Kundalíni. Tohoto probuzení člověk dosáhne seberealizací. Ta se pak upevňuje a doplňuje jednoduchou meditací, kterou je nyní možno provádět takřka kdekoliv (mezi námi: meditovat můžete dokonce i on-line!!).

Jak stojí celebrity na hlavě

Madonna si svou cvičitelku jógy vozí po všech turné a koncertech. Ve svých letech (44) vypadá díky cvičení asán neuvěřitelně. Seberealizace byla zdrojem inspirace už v minulosti. Z mnohých bych uvedla například Alberta Einsteina, Abrahama Lincolna, Antoine de Saint-Exupéryho? atd. Dokonce i učitel národů J.A.Komenský prováděl cvičení podobná dnešní józe!!!

Meditace

Jak už jsem uvedla, protahování a posilování samy o sobě však ještě nejsou jógou. Neméně důležité je zde dýchaní, k němuž se dostanu později, ale také meditace.
Jedna z obvyklých obav, které se při vyslovení slova meditace lidem vybaví, je, že se člověk stane zasněnou a zapomnětlivou osobou. Opak je pravdou. Změní se prý vaše priority. Budete funkčnější během celého dne, rozhodovat a dotýkat se jádra problému budete s mnohem větší rozhodností a efektivností. Lidé, kteří prý pravidelně provádějí meditaci, se stávají pevnými pilíři svého okolí. To samozřejmě neznamená, že vám meditace zaručí vedoucí místo ve firmě, či kdekoliv jinde!

Jako terapie

V uvolněném a zdravém těle se jistě budete cítit klidní a v bezpečí. Přestanou vás obtěžovat útoky drobných bolestí a předcházíte také migréně! Působením této energie se upravují všechny tělesné funkce, ale i ty neméně důležité-duševní . Při pravidelném praktikování sahadža jógy se porušené funkce v organismu dávají dohromady. Bylo zaznamenáno nejen obecné zlepšení paměti, ale také význam při prevenci civilizačních chorob. Používá se jako doplňková terapie při léčbě mnoha nemocí, například depresí, ale dokonce i schizofrenie.

Nádech, výdech

Správný jogín prý vydrží s jedním nádechem až po dobu dvou minut. Asány se provádějí velmi zvolna a s výdrží, se soustředěním pohybu v každém okamžiku. Velmi důležité je zde zapojení dechu a jeho sladění se cvičením.
Indové, zakladatelé jógy, vynalezli celý systém, který ovládá dýchání-pránajám. Tím se tělo naučí vyhýbat se povrchnímu lapání dechu a využije celý objem plic.
Nejdůležitější na tom všem je, že správným dechem můžete ?odfouknout? i stres a špatnou náladu.

Subtilní systém

Indové rozdělili lidský nervový systém na centrální nervový a autonomní nervový systém. Ten je umístěn v páteři a rozdělen do tří hlavních kanálů. Levý a pravý kanál užíváme ke svým vědomým duševním, fyzickým a emočním činnostem. Ve středním kanálu spočívá tzv. parasympatický nervový systém, který řídí dýchaní, tlukot srdce a ostatní reflexy nevědomé činnosti. Právě s tímto systémem korespondují subtilní energetické kanály-nádí.
Spojují energetická centra-čakry- a vedou životní energii.

Kdy začít?

Toť otázka. Jelikož nemá tento orientální všelék nic společného s běháním v parku v bělostných teniskách či s kolektivním skákáním v zadýchané hale u řvoucích reproduktorů, není jóga omezena ani dovednostmi ani věkem. Vždyť jde jen o ušlechtilé pokynutí, např. rukou!!! Ale jestli vám křupe v zádech jako ve starém gramofonu a váš krk připomíná svou ohebností týden starý rohlík, tak je nejvyšší čas usadit se na rohož a naučit se několik asán poloh.

Eliška Trčková | Publicistika | Peteno: 2193 | Hlas: -14 | slo: 18
Poet znak: 5045 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:
-3 -2 -1 +1 +2 +3

Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Robert
Ztra slav Blahoslav

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (192)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (153)
4. Ohlasy z Bazalů (134)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru