Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Potebujete zpracovat nvrh vizitek, plakt, zalomit broury? Grafika na zakzku
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

V hlavní roli: čaj

Láká vás příjemné posezení v útulném prostředí? Tak jste ti praví k návštěvě čajovny!
V dnešní době mladí lidé navštěvují různé kluby a hospody a přitom zapomínají na atmosféru tohoto místa. Samozřejmě jsou i takoví, kteří návštěvy hospod a čajoven kombinují, ale jde opravdu spíše o výjimky.


Kromě opravdu bohatého a různorodého výběru čajů si lze pochutnat na různých pokrmech určených přímo k čaji, čímž se myslí většinou sušené a kandované ovoce, rozinky, arašídy, pistácie, ale i hutnější strava - chalva (sladká pochoutka), palačinky, Kus Kus (klíčky se zeleninou), Rikša (krupičná kaše s rozinkami), Pita (chlebová placka) se sýrem, skořicí, medem nebo třeba i se špenátem. Co se týče chuti a aromatie čajů, v oblíbenosti převládají většinou čaje krémové, které jsou s přídavkem mléka, medu, skořice, kakaa nebo čokolády. Na čajích ovoněných si samozřejmě taky pochutnáte, ale daleko více zde vzejde zřetel na jejich aróma a často je pijí skalní návštěvníci, kteří se předhánějí ve svých "znaleckých" posudcích. Naleznete zde i tzv. šíšu, čili vodní dýmku, která je hodně oblíbená hlavně u mladších generací a vyvolává odlišné reakce. Když si připomeneme její historický původ, dostaneme se k tomu, že v kombinaci s drogami sloužila jako pomůcka na cestě do transu a stavu "bez tíže". Dnes se dýmka podává samozřejmě bez drog (jen pro přesnost), ale její zvláštní mechanismus převádění kouře přes vodu a síla vybraného tabáku dokáže člověka mírně povznést a zapůsobit na jeho vědomí zvláštním dojmem, který je někdy nepopsatelný.
Je třeba také zmínit finanční stránku těchto "podniků". Jedna konvička čaje vyjde okolo padesáti korun, vodní dýmka okolo šedesáti, ale samozřejmě záleží jak kde. V podstatě ale ceny nejsou nijak extrémně odlišné a rozdíl činí maximálně pět korun.
Tradičně se říká, že lidi do čajoven táhne nekuřácké a klidné prostředí, ale dá se říct, že také nezvyklý orientální ráz. V 90. letech se čajovny hodně rozšířily a dnes je potkáme málem na každém rohu. S postupem času se taky mění náhled lidí a takové ty tradiční čajovny ztrácejí původní kouzlo. Přesto se stávají , dalo by se říci, módní záležitostí a návštěvníků všech věkových kategorií přibývá. Potkáte tady jak partu mladých lidí, tak starší páry. Tato místa jsou vyhledávaná právě pro svůj charakter klidu, svobody a nespoutanosti. Nejste ovlivněni žádnými pravidly a nikdo se na vás nebude pohoršeně dívat, když si lehnete a budete spát nebo jen relaxovat, čemuž napomáhá všudy přítomná hudba, která působí uklidňujícím dojmem. Ač se to možná nezdá, každá čajovna má svůj osobitý půvab a i její prostředí je jiné. Jsou čajovny, kde si sednete do polštářů, které volně leží po zemi, v jiných se usadíte do proutěného křesla a jinde mají "komfortní" sedací soupravu. I již výše zmiňovaná hudba se liší. Od relaxačního stylu, přes různé rytmy bubnů až po populární hudbu. Záleží na individualitě každého jedince, které posezení případně "poležení" a hudební styl, bude vyhovovat přesně jeho vkusu.
Součástí každé čajovny je také různorodé spektrum nabízeného zboží od vonných tyčinek, svíček, až po některé druhy hudebních nástrojů jako je didjerido nebo bubínky. I my jsme navštívili jednu nejmenovanou ostravskou čajovnu a příjemně si popovídali s čajovnicí Lucií:

Když se řekne čajovna, pro návštěvníka to znamená odpočinek, pohodu, vodní dýmku, posezení s kamarády atd. Čím je čajovna pro vás?
"Pro mne je místem, kde mohou lidé relaxovat, zapomenout na všední starosti, ale také si třeba zabubnovat, což nabízíme i hostům."

Jak jste se k této práci dostala, byl to někdy váš sen?
"Přišlo to tak nějak samo od sebe.....Postupem času se z toho stal sen, který jsme realizovali, protože jsme získali možnost založit a provozovat svou vlastní čajovnu."

Co vám práce čajovnice dává nebo naopak bere?
"Tak dává mi pocit, že můžu poskytnout lidem místo, kde mají možnost odreagovat se , uklidnit, odpočinout si. A co mi bere? To, že někteří lidé, především mladí, přijdou, dají si dýmku a zase odejdou, bez toho aniž by z pobytu tady měli nějaký hlubší a intenzivnější pocit, nevychutnávají si totiž tu atmosféru, kterou se tady snažíme navodit a neužívají si klidu, místo toho bývají hluční. "

Podle čeho si vybíráte své zaměstnance?
?Musí to být člověk, který má samozřejmě praxi.?

Kdo k vám obvykle chodí? Jací jsou vaši zákazníci? Máte stálé hosty?
"Navštěvují nás většinou mladí lidé, ale každopádně nejsou výjimkou i starší generace. Stále hosty máme, ale stále přicházejí noví a noví."

S čajovnou je spojen i určitý životní styl, oblékání a podobně, vyznáváte jej nebo je to pro vás čistě profesní záležitost?
"Já myslím, že tady například o to oblékání nejde vůbec. Já tím žiji a je to pro mě hlavně vnitřní záležitost, prostě jde o to co má člověk v sobě a to je to na co se koukám já."

O co je největší zájem? Předpokládám, že je to vodní dýmka...
"Ano, máte pravdu, je to vodní dýmka, ale pochopitelně také čaje a jídlo.?

Dovedete si představit čajovnu bez vodní dýmky?
"Ano, ale tu naši ne." -smích-

Co pro vás znamená příprava čajů? Máte nějaké rituály?
"Příprava a pití čajů je pro mne vždy rituál, znamená to pro mě opravdu hodně."

Jaký druh čaje(ů) upřednostňujete vy?
"Určitě černé, ale mám ráda i zelené."

Pro ty co čajovny neznají, jaký styl hudby zde mohou slyšet?
"Vesměs všechno, samozřejmě ty klidnější melodie. Konkrétně je to relaxační hudba, ale třeba i Allanis Morrisette, Support Lesbiens, Richard Müller nebo Björk."

Čím by jste navnadila své zákazníky?
Na příjemné posezení, kvalitní čaje, vodní dýmky?přednášky


Jestli vás tento článek alespoň trošičku navnadil, neváhejte, přiberte s sebou pár lidiček, které máte rádi, dobrou náladu, nějaké drobné do kapsy a vyrazte do nejbližší čajovny.

Radka Volná a Jakub Vantuch | Publicistika | Peteno: 2500 | Hlas: 66 | slo: 18
Poet znak: 6751 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:
-3 -2 -1 +1 +2 +3

Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Robert
Ztra slav Blahoslav

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (192)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (153)
4. Ohlasy z Bazalů (134)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru