Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Bav Vs psychologie, moudra ivota, hledte nco k pobaven? Citty (i tch mn) slavnch
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Western Camp 2003

Ostravští členové Mládeže červeného kříže pořádali mezinárodní kemp

Ostrava - Členové ostravské Mládeže Českého červeného kříže (M-ČČK) pozvali své kolegy z Německa, Litvy a Rumunska a strávili s nimi dva poslední týdny prázdnin na prvním mezinárodním kempu tohoto druhu v České republice.

Cílem kempu bylo sblížení jednotlivých národních organizací a jejich členů, výměna zkušeností s humanitární pomocí a také příprava stostránkové publikace. Jejím námětem jsou hry, které mohou hrát mladí lidé v jednotlivých zemích na svých výletech, setkáních a schůzkách.

?Nešlo jen o to, abychom sepsali pár her, ale chtěli jsme ukázat, že s jejich pomocí se dá hodně naučit," tvrdí Lenka Hlavicová a dodává: ?například hrané zátěžové situace, kdy si musí všichni pomáhat a důvěřovat, dokáží vytvořit přátelství, která trvají i napříč celou Evropou." Aby si organizátoři neprotiřečili, připravili pro svých patnáct zahraničních hostů netradiční způsob výuky ve westernovém prostředí městečka Šiklův mlýn.

Náklady setkání přesáhly dvě stě tisíc korun a z větší části byly hrazeny grantem zprostředkovaným národní agenturou Mládež, kterou u nás zřídila Evropská komise. ?Jsme moc rádi, že někdo takové granty poskytuje, bez nich by knížka nikdy nevyšla," tvrdí účastníci kempu: ?kdo má odvahu a chuť něco podobného zkusit, ať se podívá na www.youth.cz."

Kromě her a přípravy publikace byly na programu i výlety do okolí a poznávání české kultury. ?Když jsme jim poprvé dali ochutnat tvarůžky, dělali, jako bychom je mučili. Poslední večer si už objednávali i utopence," vzpomínají organizátoři.

?Už jsem byla na pěti mezinárodních kempech," říká Lorena Arbagic z Rumunska a dodává: ?ale musím přiznat, že tento byl jeden z nejzajímavějších. Vím, že není jednoduché takovou akci připravit, ale s pomocí mých kamarádů z Ostravy se pokusím uspořádat něco podobného příští rok v Rumunsku, v zemi hraběte Drákuly."

?Červený kříž je veliká organizace a sekce mládeže je téměř v každé zemi. Česká Mládež červeného kříže má kolem tisíce členů," říká Marek Prášil, předseda M-ČČK v Ostravě: ?neměli jsme zatím žádnou zkušenost s pořádáním tak velké akce, ale žádné negativní reakce vůči nám jsme od hostů nezaznamenali. Jediné, co nám trochu pokazilo náladu, byla krádež tří mobilních telefonů z našich pokojů a nízká úroveň hygieny v jídelně westernového městečka."
I jiné projekty, kterými se zabývá M-ČČK, nabízejí mladým zajímavou formu seberealizace. Pomoc starým nebo postiženým lidem, prevenci v oblasti HIV/AIDS anebo práce s malými dětmi naplňují členy M-ČČK radostí z obecně prospěšné práce. Nejlákavější je však stále výuka první pomoci, ve které se v regionu ročně vyškolí několik desítek dobrovolníků.

Martin Orgoník | Zpravy | Peteno: 2765 | Hlas: 156 | slo: 24
Poet znak: 3145 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:


Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Servc
Ztra slav Bonifc

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (192)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (154)
4. Ohlasy z Bazalů (134)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru