Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Chtli byste publikovat svou tvorbu nebo si pest dla amaterskch autor? Modern literrn server Poeta.cz
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Všichni jsou už v Mexiku

Cílevědomá studentka, které změnila kariéru autobusová nehoda. Mladá dáma, jejímž mužem se stal významný a o mnoho let starší mexický malíř, jehož nástěnnou malbu musel Rockaffeller ve své továrně v New Yorku nechat strhnout, protože jeden z vyobrazených dělníků byl nápadně podobný Leninovi. Tolik ve zkratce o světem znovuobjevené mexické malířce Fridě Kahlo.

Frida měla těžký život. Celé její bytí změnila vážná havárie ? v autobuse jí skrz tělo pronikla tyč k držení. Po několik měsíců pak musela ležet v sádrovém sarkofágu. Při nečinném ležení už ale začala s uměleckou kariérou ? na vzpomínku rozchodu se svým chlapcem si nakreslila motýla. Po dlouhé době se Frida naučila opět chodit. Malovala velká plátna a ty zanesla k tehdejšímu přednímu malíři Mexika Diegovi Riverovi, aby posoudil, zda má mladá malířka nadání a tato práce ji uživí. Diego poznal skrytý talent. Uvědomil si, že jeho díla ve srovnání s Fridinými kresbami vyznívají jako špatný vtip. Její obrazy byly tak čisté, bez jakýchkoliv fíglů, jednoduché, stručné, výstižné, zatímco jeho, povětšinou fresky, byly velmi přepracované a přeplácané. Ale národ ho miloval! Fridu Diego oslnil, i když věděla, jaký je. Měl spousty milenek, jak sám říkal, sex je jako podání rukou, absolutně bez citu. To bylo jeho heslo a tím se řídil. A bylo mu jedno, jak reaguje okolí a hlavně, jak to snáší ženy. Jednoduše si našel svůj styl a bylo mu šumafuk, zda někdo kvůli něj trpí nebo ne.
Frida byla velice křehká bytost, ovšem za Riveru se provdala. Myslela si, že se změní. Postupem času, kdy byl její muž pozýván na zahraniční výstavy a ona jezdila s ním, však poznávala, že se zmýlila. Ponejprve mu nevěry s modelkami odpouštěla.
Velkým mezníkem v jejich životě byl pobyt v Americe. Zde dochází k posunu malířského umění paní Fridy. Ta totiž potratila, a proto i žal poznamenal obrazy. Ty vyznívaly někdy až sadisticky, ovšem v podtextu malby bylo vždy skryto tolik smutku a utrpení, že kresby tu tíhu citu někdy nedokážou udržet.
Frida se učila. To, co jí dělal její manžel, počala provozovat i ona. Už dříve se mírně projevila její láska k ženám, ale ta propukla do svého maxima až v těchto okamžicích. Samostatnou kapitolu pak tvoří život v exilu revolucionáře Lva Trockého, který upadl v Stalinovu nemilost a právě v Mexiku se mu podařilo najít politický azyl. Mezi Fridou a Rusem počala bujet tajná láska. Avšak Lev byl uvědomělý a jakmile pochopil, že o jejich vztahu už ví i jeho žena, z domu Kahlových se odstěhoval. Jeho život pak byl završen v srpnu roku 1940. Chapadla Josefa Vissarionoviče dosáhla i přes moře a Trockij se stal obětí atentátu.
Malířka byla v mládí největší kamarádka se svou sestrou. Pomáhala jí i později ? když měla problémy s manželem, ? Fridě se proto ?zbořil svět?, když přistihla svou sestru s Diegem. Bylo to jako potřepání rukou.
Paní Kahlo bydlela se svým manželem odděleně. Postupem času se však začal monohonásobně zhoršovat její zdravotní stav. Rivera se k ní vrátil. Frida už byla jen celé dny v posteli, na nebesích měla zrcadlo, pomocí kterého malovala většinou autoportréty. Rok před smrtí musela podstoupit amputaci pravé nohy. Zemřela na plícní embolii.
Dcera německého přistěhovalce židovského původu a poloviční indiánky se narodila v Ciudad de Mexiku. Zde svůj život i skončila. Samostatných výstav se dočkala těsně před druhou světovou válkou. Kahlo byla žena, jejíž ženskost se rozprostírá i na jejích obrazech, částečně si dokázala podmanit i Diega. Dožila se sedmačtyřiceti, nebylo to pro ni málo.Ke konci už přežívala jen díky spoustě utišujících léků. Za tak krátký život si toho tolik vytrpěla, někdy už ztratila i smysl života, který někdy opět našla, ale potom ho už nikdy ani nehledala.


P.S. Frida stihla za svůj život namalovat asi dvě stě obrazů, více než padesát jsou autoportréty. Malířku poznáte podle jejího srostlého obočí.

Ondřej Stratilík | Kultura | Peteno: 1990 | Hlas: 37 | slo: 23
Poet znak: 4311 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:
-3 -2 -1 +1 +2 +3

Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Iveta
Ztra slav Medard

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (350)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (276)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (198)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (154)
4. Ohlasy z Bazalů (135)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru