Doporuujeme

|
|
Doporuujeme

|
|
Doporuujeme

|
|
|
|
 |
Čaj- zpočátku lékem, nyní hlavně nápojem
?Udělej lahodnou misku čaje.
Urovnej dřevěné uhlí tak, aby se v něm voda ohřála.
Květiny uprav tak, jak vypadají na louce.
V létě vyvolávej zdání chladu, v zimě tepla.
Konej vše s předstihem.
Buď připraven na déšť.
Měj ohledy ke každému, v jehož společnosti se ocitneš.?
Působení
Je známo, že čaj dodává energii a působí podobně jako káva proti únavě.Protože má tyto blahodárné účinky hlavně čaj zelený, bude řeč především o něm.
Nejenom, že je bohatý na stopové prvky a vitamíny, ale také polyfenoly, působící proti rakovině. (!!!) Antioxidanty navíc příznivě ovlivňují proces stárnutí.
Profesor japonské univerzity Dr. Masao Onishi prohlašuje, že pití zeleného čaje zabraňuje vzniku zubního kazu. Fluor,zde obsažený v přirozené podobě, totiž působí proti bakteriím (streptococcus mutans) , které kaz vytvářejí. Takže pokud neradi žvýkáte, či vám kolektivní přežvykování připadá ryze nespolečenské či neestetické, nebo pokud jste majiteli fixních rovnátek (s těmi se totiž žvýkat v žádném případě nesmí!!!) ,stačí po každém jídle vypít jeden šálek zeleného čaje a od zubního kazu máte pokoj. Japonští vědci doporučují denně vypít okolo sedmi šálků čaje.
Účinky zeleného čaje:
- posiluje koncentraci a duševní výkonnost
- působí proti depresím, vzniku revmatismu
- posiluje krevní oběh, funkci jater
- zbavuje tělo jedů
- snižuje hladinu cukru v krvi
- antibakteriální účinky
- působí pozitivně na UČENÍ!!!
Příprava čaje
Někteří z Vás si možná říkáte, co že je tak složitého na přípravě ?obyčejného? čaje. Jistě, základní postup je stejný, jako když si doma připravujeme ty sáčkové tzv. ?vymetené z vagónu?. Ale nemají snad čajovny to pravé kouzlo hlavně proto, jak se čajovníci k tomuto nápoji chovají, jak s ním zacházejí? Ano, je to o jisté filozofii čaje. Tu tady ale dnes rozebírat nebudeme, knih s tímto tématem bylo napsáno opravdu hodně, doporučila bych vám především tu od Kakuza Okakury : Kniha o čaji, či Historii čajového obřadu od F.H.Richarda.
Jako nejdůležitější kritérium při samotné přípravě se uvádí doba louhování. To má právě vliv na to, jaké množství kofeinu bude v nálevu obsaženo. Obecně se říká, že do 2 minut louhování je tato látka v čaji v maximální míře. Pak se začínají uvolňovat třísloviny a zmenšovat poměr kofeinu. Dlouho louhovaný (zelený) čaj nemá proto v žádném případě uklidňující a ani povzbuzující účinky.
Základní náčiní, která používáte, by se neměla používat k jiným účelům. Konvičku ani šálky nevymýváme žádnými chemickými prostředky, stačí voda.Sítka nesmí být z kovu, dokáže to trošku ovlivnit chuť čaje.Teplota vody by se měla pohybovat okolo 60°C- 90°C. Toho dosáhneme, když právě vařenou vodu na 5 minut odstavíme.
U většiny zelených čajů můžeme po prvním nálevu již nabobtnalé lístky přelít ještě několikrát. To však závisí na druhu čaje.
Druhy čaje
Černý čaj vzniká tepelnou fermentací čajového lístku. Ztrácí tím mnoho důležitých látek a snižuje se množství vitaminu C. Fermentace způsobuje oranžovohnědé zabarvení nálevu.
Zelený čaj je nefermentovaný, zachovává si proto ty správné látky.Lístky jsou sušeny na slunci či nad ohněm.Mohou být také napařovány 20-40 sekund nad vodní párou a poté se suší.
Tak a teď konkrétně o několika druzích čajů:
Anglická směs- směs čajů z kolonií Darjeeling, Assam a Cejlon
Bancha- ze starších lístků, malý obsah kofeinu, hodně železa, je možné ho pít i studený
Earl Grey- černý čaj ovoněný bergamotovým olejem od Charlese Earla Graye
Gunpowder- lístky se suší na rozžhavených pánvích, 36 mg kofeinu/100 ml
Gyokuro- tzv. ?kapka rosy? , čaj se pěstuje pod rákosovými rohožemi, jeden z nejdražších čajů ( zároveň však také z těch nejlepších )
Honjicha- nahnědlý nálev s lehce kouřovou chutí, malý obsah kofeinu
Jasmín- polofermentovaný čínský čaj se skutečnými květy jasmínu
Kukicha- ?kuki? znamená v překladu řapík, proto je čaj hlavně z řapíků čajovníku
Matcha- to nejlepší z rostliny Goykuro, mele se v kamenných mlýncích
Oolong- polofermentovaný čaj, listy se na slunci nechávají prudce zvadnout
Pu-er ? pochází z Jüan-nanu, má zemitou vůni
Sencha- čaj známý díky své podobě jako ?zelené nudle?
Lo-tung
Na závěr jsem si ještě dovolila použít slova básníka Lo-tunga z doby Tchang:
?První číše vlaží rty a hrdlo.
Druhá překonává mou samotu,
třetí vniká do neplodných útrob.
Čtvrtá mne uvádí do lehkého potu, všechno bezpráví života odchází v podobě páry.
Při páté číši jest očista dovršena.
Šestá mne volá do říše nesmrtelnosti??
Eliška Trčková | Publicistika | Peteno: 3232 | Hlas: 78 | slo: 18 Poet znak: 5385 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>
Hlasovn:
Komente
Pidat koment:
Koment ke lnku:
|  |
|
Svtky
Svtek m Jaroslava
Ztra slav Patricie |
|
Doporuujeme

|
|
Doporuujeme

|
|
|