Strnky SCARABEUS ji nejsou funkn. Bhem t vtein budete pesmrovn na domovsk server Poeta.cz


Zpt na hlavn strnku
Potebujete zpracovat nvrh vizitek, plakt, zalomit broury? Grafika na zakzku
lnky
Zprvy
Arena
Interview
Kultura
Lampa
Publicistika

Doporuujeme Grafika na zakzku

Ostatn
VIP
Redakce
Statistiky
Odkazy
Scarabeus ke staen
Seznam autor

Doporuujeme Poeta - modern literrn server

Kontakt
mongi@centrum.cz
scarabeus@poeta.cz
CHAT MP (nick Mon-gi)
ICQ: 108078007

Vyhledvn

Doporuujeme MjCitt - Citty (i tch mn) slavnch

Internetové okénko

Na českém internetu se dá nalézt spousta nejrůznějších stránek, věnujících se jazykům, seminárním pracím, referátům či obsahům děl světových a českých spisovatelů. Vše je zadarmo a mnohdy v kvalitní formě. Těchto stránek jsou desítky a prohledávání jejich obsahu zabere spoustu času, kterého studenti moc nazbyt nemají. Vybrali jsme proto ty nejlepší a nejaktualizovanější stránky, které by vám měly pomoci jakožto alternativní zdroj informací.

Cizí jazyky

Internet je sám o sobě nejlepším způsobem, kterak si obohatit slovní zásobu a zdokonalit se v překladu cizojazyčného textu. Pro tyto účely je nejlepší navštěvovat zahraniční zpravodajské servery či diskusní fóra. A nejedná se čistě jen o čtení. Prostřednictvím chatů či ICQ, o kterém bude článek v příštím čísle, se člověk může pobavit s někým na druhé straně planety v reálném čase, čímž je nucen využívat slovní zásobu a reagovat co nejrychleji.Pro překlad neznámých slovíček můžete využít stránky http://www.slovniky.sms.cz, které obsahují anglický, německý, francouzský, španělský, italský a ruský slovník. Překládání funguje jak směrem z češtiny do cizího jazyka, tak i opačně. Stačí napsat hledané slovíčko, kliknout na tlačítko ?přelož? a stránka vypíše všechny možné překlady daného výrazu, nabídne i možnost přehrání výslovnosti. Na internetu se dá najít několik takovýchto slovníků, ale právě tento obsahuje nejvíce výrazů. Výsledek hledání je bez jakýchkoliv poznámek či vysvětlení; jde spíše o co nejrychlejší způsob jak přeložit velké množství slovíček.

Zájemci o prohloubení jazykových znalostí naleznou texty, cvičení, slovíčka a další užitečné věci na stránkách http://www.aj.cz (angličtina) a http://www.nj.cz (němčina). Na druhé jmenované je i bezpočet odkazů na desítky německých stránek, ať už novin, časopisů, chatů, zpravodajství, informací pro studenty a učitele a spoustu dalších. Při studiu anglického jazyka se může hodit stránka http://www.cyberessays.com se stovkami anglicky psaných esejí a referátů na různá, především odborná témata. Německy se učící naleznou podobnou stránku pod odkazem http://referate.heim.at.

Seminární práce, referáty, maturitní otázky

Řada menších stránek, zabývajících se publikováním školních prací, brzy zanikla, či je svými autory zanedbávána. Následující stránky jsou výčtem těch, jež jsou pravidelně aktualizovány a obsahují nejvíce informací. Jejich autory jsou obvykle sami studenti, kteří referáty, seminární práce a maturitní otázky shromažďují a dávají je na internetové stránky. Životnost těchto projektů je závislá na příspěvcích ostatních studentů, kteří se prostřednictvím internetu s ostatními podělí o svoje práce. Pokud by chtěl někdo vydat materiál zkopírovaný z takovýchto zdrojů, měl by se zeptat jeho autora.

Nejlepší, počtem textů nejpočetnější (přes pět tisíc) a nejpřehlednější stránkou je http://www.referaty.sk, kde jsou k dispozici referáty z humanitních i přírodních věd a jazyků. Většina textů je ve vysoké kvalitě. Zobrazený referát se dá prostřednictvím komfortní nabídky přímo vytisknout, uložit na harddisk nebo poslat kamarádovi na e-mail. Databáze je přehledně strukturovaná do několika nabídek, u názvů je vždy uveden počet slov a přibližný rozsah na stránce A4. V levém horním rohu stránky se nachází jednoduché či fulltextové vyhledávání, které může být znepříjemněno tím, že většina textů je psána ve slovenštině. Každopádně kvalitnější stránky v oblasti referátů, než jsou tyto, nenajdete.

Dalšími, navzájem vesměs podobnými stránkami, jsou například http://www.seminarky.cz (v databázi přes 2000 textů, mnohdy i vysokoškolských), http://www.ereferaty.cz a http://studuj.jinak.cz/referaty. Zajímavou stránkou je http://www.maturita.cz, kde jsou kromě maturitních otázek a referátů desítky užitečných odkazů, vztahujících se vždy k vybranému školnímu předmětu. Posledním odkazem je http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotazky. Autoři na svých stránkách píší, že jde o nejlépe zpracované maturitní otázky na českém internetu. Nicméně řada předmětů obsahuje jen pár otázek nebo chybí úplně, snad jen literatura je zpracována podrobně a kompletně.

Literatura
Mnoho obsahů z děl spisovatelů či jejich životopisy zahrnují předchozí stránky, kromě nich existují i specializované. Rozhodně však nejde o způsob, jak si ulehčit práci a zkopírovat obsah vybraného díla do čtenářského deníku. Většina textů slouží spíše k prohloubení znalostí, jako alternativní zdroj informací a porovnání vlastního názoru na dílo s někým jiným.

Jednoduše odvoditelná adresa http://www.ctenarsky-denik.cz obsahuje přes pět set děl řazených podle abecedy. Většina z nich je ovšem rozebrána povrchně. Podobně laděný obsah, byť jen s dvěma sty díly, zato ve vyšší kvalitě, je pod odkazem www.ceskyjazyk.zde.cz. Stránky http://www.literatura.kvalitne.cz shromažďují stručné představení několika stovek českých i zahraničních spisovatelů a především kompletní výčet jejich děl s rokem vydání. Autor čerpal z několika desítek publikací i internetových zdrojů a informace na těchto stránkách jsou proto velmi podrobné.

Dimitrios Vlasakudis | Publicistika | Peteno: 2607 | Hlas: 49 | slo: 18
Poet znak: 5748 | Poet koment: | Dal lnky tohoto autora >>

Hlasovn:


Komente
Pidat koment:
 Autor:
E-mail:


Koment ke lnku:

Svtky
Svtek m Zbynk
Ztra slav Adolf

Doporuujeme Tiskovky.info - zprvy z prvn ruky

Nejoblbenj autoi
1. Michaela Mourečková (352)
2. Kateřina Vojtasíková (293)
3. Jakub Vantuch (274)
4. Eva Jaburková (273)
5. Eliška Trčková (198)

Doporuujeme ShopRyb.cz - rybsk poteby

Nejoblbenj lnky
1. Nobelova cena za literaturu 2003: John Maxwell Coetzee (342)
2. Dluh za projekt - Internet do škol (160)
3. Western Camp 2003 (154)
4. Ohlasy z Bazalů (135)
5. Přijímací zkoušky v Brně (126)


Optimalizovno pro rozlien 800x600 a IE 4.0 a vy, NN 4.0 a vy
WEB 2002-2005 David Havlek (Mon-gi), GRAFIKA 2002-2004 David Havlek (Mon-gi) & Deries, Verze strnek: 1.1
Nahoru