Toto je dobré, zejména ta druhá část věty.. "Psát do šuplíku umí každý, dát věci na net taky, ale umět tomu věřit...málo lidí." a toto taky: "Popravdě, jsem nasraný a zklamaný. Ze všeho, co se tady děje. Z lidí, z tvorby…"; když jsem o Tvém apelu, možná jinými slovy, mluvila já, nikdo neposlouchal.
Hezký víkend!
Mluvit na webovém portálu?
To mě zaujalo, nemělo tam být raději - piště? Ve smyslu komunikujte?
Jaká je tvoje představa.
Já žádný svoje texty nemám, takže bych je mohla vzít tady odsud, ale všechny přece podléhají autorskému zákonu, takže bych se nejprve dotyčných musela jmenovitě zeptat, to zabere nějaký čas, vím to podle sebe, internet je pro mě hlavně práce, zábava až na třetím místě.
Nebylo by tedy od věci, něco zorganizovat v rámci pěti, šesti měst?
Předpokládám, že z Prahy bude nejvíc lidí, ale jsou i další města, třeba Brno, Plzeň, Olomouc, Ostrava.
Osobně bych byla pro, vzít křídu a jít někam do parku nebo před domy něco napsat, včetně jména autora a názvu webu.
"Jít do kytek" to asi ještě ne. Spíše určitá mobilizace proti stagnaci. Snad. Je to nešvar téměř všude. Každý web táhne malinká skupinka lidí. A tady se ta skupinka jaksi ztratila. Proto hodlám vytvořit/najít/vyprovokovat/nasrat novou. Boty si nech. Budou se hodit pro chůzy mezi díly.
Je to hrozně smutné, takhle to číst. Ještě jsem si tu ani nezula boty, jak jsem zde krátce a už by to mělo jít do kytek? To snad ne. Zas tak moc to podle mě nechce.
Osobně mě také mrzí to nekomentování. Každý bych chtěl názor na své dílo, ale málokdo ho napíše pod jiné. Bohužel to ale není nešvar pouze Liter.cz. O to je to ale možná smutnější...
Neboj, budu pokračovat, protože poésie hřeje nejlépe.
S časem a dalšími okolnostmi se ohánět...někde se musí něco ukrojit, aby narostlo cosi jiného. Uvidíme v průběhu měsíce.
Dík, že´s spočinul okem, vím, že "romány" nečteš.
bastrombón hodně zhusta naladěnej, a i když v každým nástupu hloubkou obnaží, nemusí doznít těm, co se ve "vysokejch" tónech poflakujou...
...tím ty, jež psaní baví, snad i naplňuje,
jen třeba neuměj jaksi napovel, reakcí, okleštěním po času, tématu, z nutnosti
...a když ano, pak tu ze všech stran srší autora jímající hrůza z hodnocení, neúspěchu, ztroskotání, o dozvědění se, že neuspěl...?
jj,já mám asi co nejmíň k tomu kafrat, bo v soutěžích jak šafránem se angažuju, ale je škoda týhle "tradici" uhnout, je škoda zapomenou na způsoby, který uměj poezii profanovat -
na způsoby, který ji dokážou a zkoušej prezentovat, předkládat ostatním, a dávat jí i schopnost hrát si, pohrávat, a nebrat ji zas tak úplně vážně...
14 let, páni, takže Poeta je vlastně teď takovej adolescentní teenager, takže vlastně současná krize je určitým vývojovým stadiem.
Nu, musíme věřit, že to spolu všichni zvládneme tím správným směrem, pěkně krůček po krůčku.
Inspirace je všude (děkuji Luiso):
1. http://basnicinaulici.cz/
2. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/99117-z-brnenskych-chodniku-promlouvaji-verse/
3. www.rozhlas.cz/radiowave/rozhovory/_zprava/brnensky-sprejer-timo-reklamy-nuti-k-vnitrni-emigraci--1227802
4. http://guerillapoetring.webnode.cz/
5. http://www.krasnaostrava.cz/
6. etc. (nechci uvažovat za vás)
_______
Lidi, udělat si svůj malý projekt není těžké!
Příklad:
http://www.cooltourova.cz/probihajici/truhlici
Taky jsem tuhlíkář a kolem svého pravidelně křídou dopisuji verše (když neprší). Lidi se zastavují a stačí málo!
Když se nic nezkusí, nic se nezíská. Maximálně potnička na zadnici a prázdná slova.
_______
Řeknu to jednoduše, když se nikdo nebude snažit, vše půjde do kytek a to doslova. David má připravený další projekt, takže Poeta.cz nejspíše půjde na druhou kolej (sorry za prozrazení) a bude čistě na nás(!) jestli to dovolíme nebo ne.
Sakra, tenhle web existuje dlouho (14 let!) a může jít pořád dál a dál...jenže, bez lidí to nejde.
Psát do šuplíku umí každý, dát věci na net taky, ale umět tomu věřit...málo lidí.
Podpořit se dá každým činem, slovem, obrazem, malbou...jen chtít.
Soutěž je zrušena. Což je skvělá věc, neboť odpadá jakákoliv povinnost pro všechny uživatele přispět aspoň slovem na chod webu a jeho tvář. Zatleskal bych, kdybych neměl ruce v pěst!
Téměř každý měsíc se uvažovalo, že se Soutěž zruší. Pokaždé pár slov a pár hlasů ji zachránilo, ale i ty hlasy utichly.
Proč?
Pro lenost? Pro nezájem? Pro nějaký vyšší princip, který nikdo jiný nechápe? Protože nevěděli, jak se zúčastnit? Pro obtížnost? Pro použitý jazyk? Proč…?
Popravdě, jsem nasraný a zklamaný. Ze všeho, co se tady děje. Z lidí, z tvorby…
Je to loď, která nemá kormidelníka a taková loď může jen ztroskotat. Jen blázen hledá vodu na poušti, aby se utopil. Tomuhle webu se to nejspíše velmi brzy povede.
Zkoušelo se mnoho věcí.
Vždy téměř stejná odpověď – žádná!
Kopnu si do pár jmen, povětšinou už tady nejsou.
Popelín 2014. Událost, kterou žádný z jiných lit. webů neudělá a ani nemůže. Sami musejí uspořádávat autorská čtení povícero webů, aby měl kdo předčítat a bylo více rodinných příslušníků v sále (obecenstvo je super, i když je pokrevní).
Mnoho lidí psalo, ať veřejně nebo osobně, že dorazí.
Téměř nikdo (snad pouhá třetina dorazila?). Nezúčastněným ani nestálo za to napsat, že nedorazí. Stále se držely místa pro nezvané hosty. Nic. Ticho. Neděje se to jen zde, na Poeta.cz, ale všude. Vší silou se administrátoři snaží držet weby při životě. Dávají svůj čas, elán, potenciál, sny, nápady a schopnosti … a odměnou je jim ticho. Prach prosté ticho. Nikdo se nemůže divit, kudy loď pluje.
Dopadlo vše, jak dopadnout mělo – SOUTĚŽ NA DALŠÍ MĚSÍC NEBUDE.
Proč by měla být? Zbytečná věc. Říkat, že něco zachovat ano, ale pečovat o to? Ne.
(křivdím těm lidem, kteří se účastnili pravidelně…ale kde jsou teď?! Ticho)
Jaký bude další krok? Měsíc bez soutěže. Jednoduché.
Proto chci tímto apelovat na všechny, kteří ještě chodí na Poeta.cz, aby vzali trochu slov do hrsti a vložili je zde.
Je to VÝZVA.
Když přijdete na Poeta.cz, napište komentář aspoň k novým dílům nebo tipu dne.
Neříkejte mi, že když umíte napsat texty, které publikujete, je pro vás těžké složit pár vět. A je úplně jedno, z jaké roviny jsou. Jestli gramatické, versologické, lingvistické, citové nebo transcendentální.
Lidi, mluvte spolu, mezi sebou! Mluvte, debatujte.
Mnoho dobrých autorů odešlo, protože se mlčelo. Líbilo se vám něco? Napište to, zazpívejte to. Udělejte něco více, než pár slov „Líbí. Dávám pět.“ Za to si inspiraci nekoupí.
Výmluva, že neumíte komentovat je lichá. Stačí si vzít nějakou knihu o estetice verše, lingvistiku a tam se podívat, jak se píšou celé knihy na pár veršíků, a nebo se zeptat na doporučení (i největší morous rád poradí).
Sedět nad sebou samým a chválit se ano, ale dát stejnou měrou jiným? Umíte to? Mluvte!
Učte se od sebe navzájem.
Proběhla výzva na akci Guerilla Poetring – jen jedna měla tu chuť a odvahu do toho jít. Zbytek, nestálo jim ani za to se zeptat, na cokoliv. Jen kouknout a jít pryč, protože jejich líbezná prdel tam nebyla vyfocena. Smutné!
Sobecké!!!
Sám bych nejraději zavedl funkci podobnou „kvalitnímu komentáři“ – plnila by jednoduchou věc. Samotný autor by klikal na tlačítko „Děkuji za komentář“ a odpadlo by 90% (!) komentářů zde.
Super na lit.web, je tak? Mluvte!
V každém městě nese nějaká ulice jméno spisovatele, básníka, skladatele. Proč oslavovat je? Připomínat si je? To už dělají jiní. Vylepte tam živé autory z webů, které rády čtete. Teď sobecky nemyslím Poeta.cz, ale všechny! Ukažte, že poezie žije! Že se pořád skládá. Že je mezi námi na kamenech, které postavily ony ulice. Mluvte k lidu!
Vezměte smývatelné fixy na sklo a popište třeba sklenice v hospodě. V rychlosti jméno autora a web. Většina mobilů mají internet v sobě a zvědavost je mocná!
Piště tam, kam se lidi dívají!
Mluvte s lidmi o poezii. To, že se nezajímají, neznamená, že se to nedá změnit.
Člověk může cokoliv, když chce.
Tohle je APEL na poslední poetické zbytky, které v sobě máte.
Web nedělají díla, ale lidé, kteří díla tvoří.
Zabraňte tomu, aby se z Poeta.cz stalo odkladiště textů!
Mluvte. []Mrtvé verše, ani kůň neutáhne…
Hezký víkend!