29. dubna 1727 se narodil významný choreograf Jean Georges Noverre a na jeho počest se v tento den, od roku 1982, slaví Mezinárodní den tance.
Tanec…, první co se mi vybaví? Život. Protože radost, vášeň, pohyb.
Protože štěstí. Tanec je plný života, plný emocí. Je výzvou, je energií, je krásou. Je ohňostrojem našich pocitů.
Citátů o tanci jsou spousty, já jsem vybrala tři tak, aby vyjádřily co možná nejvíc, nebo nejlíp.
„Tanec je skrytý jazyk duše.“ Martha Graham
„Tanec je komunikace mezi tělem a duší. Vyjadřuje to, na co slova nestačí.“ Ruth Saint Denis
„Tanec je tep, tlukot srdce, dech. Je to rytmus vašeho života. Je to vyjádření času a pohybu, štěstí, radosti, smutku i závisti.“ (Jaques D´Ambroise, tanečník a choreograf)
Tanec je oslavou života. Pojďme si ho tedy oslavit. Roztančete se každý den alespoň ve své mysli. Je to ta nejlepší terapie pro pohodu, radost, štěstí. Terapie pro život.
Mezinárodní den tance se slaví 29. dubna od roku 1982, kdy ho vyhlásila International Dance Committee of the International Theatre Institute (Mezinárodní divadelní ústav ITI), partnerská organizace UNESCO.
Tento den je významný narozením velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (*1727), který byl svými současníky nazýván Shakespearem tance.
Cílem oslav je připomenout si univerzální povahu tance, který ve svých nesčetných variantách překonává etnické, kulturní, politické i náboženské bariéry mezi lidmi. Od poloviny minulého století vědci potvrzují léčivé účinky tance. Vzniká například taneční terapie, psychoteraputická metoda založená na využití tance a pohybu. V posledních dvaceti letech roste zájem veřejnosti o taneční techniky spontánního tance, jako je například Tanec 5 rytmů, které dokazují, že tančit může a umí každý.
Každý rok oslovuje International Dance Commitee of the International Theatre Institute některou z mezinárodně uznávaných tanečních osobností, aby k oslavám Dne tance napsala poselství, které se potom šíří po celém světě. Autorem toho letošního je Mourad Merzouki, francouzský choreograf a tanečník proslavený zejména propojováním současného tance s hip hopem.
(ukázka - http://www.youtube.com/watch?v=qGgSc7GGSaE)
Použité zdroje:
http://www.divadlo.cz/mezinarodni-den-tance-2014
a to jsem si myslela, že dneska nic není, jakože žádný den nebo tak, a je. to je překvapení i pro mě.