Také nepatřím zrovna ke slušňákům, ale používám vulgarismy v rozumné míře. Spisovatel Ondřej Neff nás nabádal nebát se použít nějaké to neslušné slovo na místě kam patří. Ve vyhrocené či kritické situaci nemůže hlavní hrdina mluvit jako chovanka klášterní školy, ale rázně zakleje nějakým jadrným výrazem. Ovšem používat vulgarismy jen pro laciný efekt je špatné.
asi by bylo vhodné, abych se taky vyjádřila, tudíž -
hlavně, úplně na začátku bych ráda napsala, že mě to překvapilo a znavilo, jakým způsobem se rozvinuly komentáře pod Westovým textem Pro tebe
totiž...
vulgarismy.
já jsem k nim benevolentní, nejsem zrovna patronkou slušné mluvy bez výhrad, používám je jak v mluveném, tak v psaném projevu, ačkoli jsem teď již nějakou dobu nic nenapsala, přesto.
Když jsem si přečetla reakci Westa, coby autora, nepohoršilo mě to, v souvislosti s publikovaným tím vyjádřil defacto i můj názor.
Následně se k němu vyjádřila Paulette, a její sdělení mě zaskočilo.
Ano, já jsem si takto pravidla nevyložila, chápu ten osmý bod jako v návaznosti na sedmý.
Ale,
jedno velké ALE, pro které jsem se rozhodla v tu chvíli bylo přeskočit dotazování které vznesla Hesiona, a rovnou jsem přešla na (klidně) alibistické zmírnění formou hvězdičkování, protože sama u sebe vím, že (převážná) většina mých zde publikovaných textů nesplňují, řekněme, některé atributy. Tudíž, když by mě někdo komentoval staré věci v podobném duchu, jako já tu Westovu, asi by i moje reakce byla velmi podobná, ne-li stejná, jako jeho.
(proto ten dotaz na hvězdičkování komentářů k mým již publikovaným)
Beru na vědomí to, že Paulette je teď adminka a taky tomu, že tohle je literární prostor, a kde jinde, než na literárním místě by lidé měli být schopni vyjádření jaksi na úrovni slušné, tudíž...
(jsem si v duchu řekla, byl by to pro tebe problém?) odpověděla jsem si, že by to problém být neměl, ve vztahu k jiným. Jen ve vztahu k mému ano, proto hvězdičkování.
Co je na tom?
Prostě akceptuji Paulettino přání, které citovala z pravidel.
Co se týká vulgarismů v textu, nějakém, publikovaném, pokud nejsou jen pro efekt, tak jak už psali jiní, netrčí, prostě tam mají svou "roli", nevadí mi, nepobuřují, nedeklasuji celý text jen proto, že se v něm objevuje nějaký ten vulgarismus, jako jiní a takoví mezi námi jsou.
jak těžký je se k tomuhle vyjádřit?
jak je těžký reagovat na přímou, tu nejpřímější reakci?
že je to hnus, třeba, nebo že má každej právo si určit
svý atributy poezie, a stejně tak odvahu napsat,
co za poezii považuje, a co ne?
otočit hlavu, a hodit zesnulýho brouka -
jak radikální odpověď, v podstatě výmluvnější než
alibistický hvězdičkování písmenek
A ještě tu mám jeden provokativní vstup.Doufám, že nebudete odpovídat přímo na řečnické otázky a zapojíte racionální úvahu.
Ve svém příspěvku jsem požila rovněž slovo sračka a nikdo mě nepoučil, že mě zablokují.
Za druhé. Když řeknu sračka a s*ačka, myslím totéž, nebo něco jiného? Anebo je to jenom politikaření.
Z třetí.
Třeba tady.Leporelos jistě dovolí. Jeho poslední mi známé dílo.
může se láska vohnout
a políbit si prdel
jednou pro vždy
napořád
Palán
jeho sbírka se jmenuje
Hitller, píča, mrdka, Praha..
nebo tak nějak
hráli jsme spolu tichou poštu
my dva a sedm lásek
v bordelu na Vinohradský třídě
Ukrajinky
Český kundy s přízvukem
a Sára
plachá negryně
Je jiná rasa
pokornější
celou tu dobu jsem ji přikládal svý
suchý ruce na její...říkal jí
že až ráno vstanu půjdeme spolu do kina
nebo něco...černá kikina
co asi máma na to?
dvě kila
dvě kila za každou
takovouhle fdpaznot Píču
ať je to pivo
vodka
voda
nebo čas...
může se láska vohnout a
políbit si prdel?
no jistěže může
tiše
a nebo hlasitě
ty krávě to je už dávno u prdele
...a mě pak zmrdi sprajtem polijou
A me pak sprajtem polejou
--------------------------------------
Jak budete reagovat na takové dílo.
Ano je to extrém vůči dílům, které se tady jeden může dočíst, ovšem není to rarita.
Kopie příspěvků ze stránky http://www.poeta.cz/basen/pro-tebe-2
Jenny Hvězdička Hvězdička 22.12.2014, 20:16
rok stará, ale zase je krásně vidět, jak ses zlepšil, za ten rok
když to srovnám s tou, kterou jsem dneska komentovala, "Hledej ji ve stínu", tak... - nesrovnatelný
kvalitní komentář (0)
Reakce: West Hvězdička Hvězdička Sponzor 23.12.2014, 15:35
Děkuji, Jenny. Tohle je strašná sračka, já to vím, Ty to víš, všichni to vědí. Tehdy jsem to potřeboval dostat ze sebe. Nyní se stydím za tenhle orkaf + za dva roky prožité ve slepotě, tomu věř. Ještě jednou díky, Jenny.
8. Na všech komunikačních úrovních serveru je zakázáno v souvislosti s bodem 7 urážlivé vyjadřování, hrubosti a výrazy pejorativní. Porušení zásad slušnosti se postihuje podle závažnosti varováním, ztrátou věrnostních bodů, případně třicetidenním zastavením aktivní činnosti (BAN). Opakované hrubosti může hlavní administrátor, tj. majitel serveru potrestat zablokováním IP adresy.
Hlídej si slovník, Weste.
kvalitní komentář (1)Reakce: West Hvězdička Hvězdička Sponzor 23.12.2014, 16:22
Neuvědomil jsem si to, vyvaruji se veškerých sprostých slov, atd. Děkuji za upozornění, paní učitelko.
pokud se objeví pejorativní výraz v díle jakožto vyjádření expresivnosti, nikoli za hranicí únosnosti neslušného vyjadřování a pokud-li to bude chtít někdo citovat, bude lépe ve větším úryvku, nikoli samotné slovo... a když už tak minimálně v uvozovkách a s odkazem na patřičné dílo a autora.
zase podle pravidel:
2) žádné mé dílo nebude odporovat dobrým mravům - polemika na tři dny o tom, co jsou vlastně dobré mravy...
zase . chtělo by to aspoň do anotace uvést, že se v daném díle vyskytují taková slova, ať už vulgární, pejorativní, či dysfemická, hanlivá - nazvěme to, jak chceme.
sakra, tak to si budu muset dávat pozor na prsty , protože já bych to u svých vlastních textů klidně zvolila, protože někde to tak je, teď s odstupem, alespoň myslím, ani vyhvězdičkovaně?
názorný příklad:sra*ka
hej, tak to ti teda neřeknu, jestli to platí i na tohle.
Osobně to výjimečně vyhvězdičkované používám taky, i když ne v rámci tohoto servru. Byla bych pokrytec, říct, že vůbec... Každopádně bych to asi neřešila, než když to prostě dáš na plnou hubu, jak se říká, to je pak něco jiného už.
je to jednoduchý,
vulgarity použitý v díle samotným
musej mít svý opodstatnění, nemůžou jen trčet z textu
čistě na odiv, pro zpestření nebo za účelem zaujmout -
vhodně a důvodně zasazený maj srovnatelnej význam s jakýmkoliv
jiným použitým slovem
ah tak, já pochopila, že to myslela: u svých textů - jakože v popisu svých textů - viz. výše.
kvalitní komentář (0)Reakce: Ingrid Indigová Hvězdička Hvězdička Sponzor 4.1.2015, 20:34
Tak sem přijdu po nějaký tý době a co vidím jako první? Co to tu lidi zavádíte, na co si to hrajete? Tak autor, že nemůže svý dílo nazvat sračkou? Tady hrozíte zablokováním IP? Šmarjápano.A nikdo nic, jo? Tak máte bod 7. A kde? A nevztahuje se náhodou bod 7 na vzájemnou komunikaci a urážení se ve smyslu člověk k člověku? Tak víte, kde máte bod 7?Asi v prdéli, že nerozumíte, kdy takové pravidlo z kapsy vytáhnout.
A víš, co Weste, máš pravdu, naprosto s Tebou souhlasim.
kvalitní komentář (0)Reakce: Ingrid Indigová Hvězdička Hvězdička Sponzor 4.1.2015, 22:06
A nelíbí se mi, že svoje soukromé nedostatečnosti řešíte veřejně ze svých aktuálních pozic.
Jak autor, tak admin.
A nelíbí se mi, že jiní jen přihlížejí a přikyvují ve stádu překroucenému pravidlu, které původně jinému mělo sloužit, a ne ve smyslu nevyřešených osobních věcí, kteréžto pod dílem nemají co.
A nelíbí se mi to proto, že nejen, že mrtvíte sebe, ale i Poetu pěkně do záhuby.
1) bod 8 - Na všech komunikačních úrovních...
a k čemu to je, takové ohánění "silnými" slovy?
k věci se snad dá vyjádřit i slušně.
ano - člověk ku člověku - a tohle je snad myš k velbloudu?
dobrá - každý vnímá dané nějak - osobně to považuji za nevhodné - proto ukazuju, protože bych měla, když už musím.
2) můžeš mi, Inko, říct, co jsem já vytáhla osobního? Pokud vím, komunikuji v tomto ohledu pouze přes soukromou korespondenci - to, že něco bylo vztaženo na mě bez mého souhlasu - tak - co s tím mám dělat?
to bych mohla mazat do aleluja pořád něco a na to vážně nemám ani chuť, ani náturu.
kvalitní komentář (0)Reakce: Ingrid Indigová Hvězdička Hvězdička Sponzor 5.1.2015, 09:01
Ježiš, dyk musíte přece vidět, že je to celý kravina. Jsou pravidla. A kde je vůbec máte? Může někdo přihodit odkaz? A další věc je vnímání nuancí a rozdílů při využití daných pravidel, určitě i výklad hraje roli. Představa, že básníci jsou banda škrobených panáků v kravatách s politicky vytříbenou mluvou a těžce zasazeným morálním kodexem podle mustru, je přece blbost. A pokud jde o Poetu, je především webem sociálním, mnohdy víc než poetickým. Musíte přece vidět, že pravidla musí vycházet z celkového základu a ponětí o souvislostech celku a dál jejich využití pak praktikovat racionálně ke konkrétnímu případu.Z jakého důvodu byly ony pravidla vytvořeny? Už jste měli problémy.Ale přece docela jiného rázu. Pravidla se tvoří pro lidi, co server používající neukázněně, hrubě a proti výrazům člověčího společenství vůbec. To je přece ten rozdíl. Po netu běhá spoustu neznámých bláznů a tyhle pravidla by měla sloužit k Vaší ochraně před nimi a ne k tomu, aby jste se vzájemně štvali proti sobě vy kteří se znáte i osobně, kvůli nesmyslu.
Dyk to přece musíte vidět, lidi.
kvalitní komentář (0)Reaguj >>
Fotka uživateleMr. Lock 23.9.2014, 10:50
Chápu proč nejde hodnotit. Tohle je jedna z tvých slabších...hodně slabších.
kvalitní komentář (0)
Reaguj >>
Fotka uživateleEgon Otoman Sirka Hvězdička Hvězdička 26.12.2013, 17:02
Tak já osobně hodnocení jaksi bojkotuju. Tady bych ale rozuměl, proč jsi hodnocení zakázal.
kvalitní komentář (0)
Reaguj >>
Fotka uživateleTomáš Zdechovský Hvězdička Hvězdička Sponzor 22.12.2013, 18:47
Kamaráde, nakonec Ti to nějak uteklo, když chceš rýmovací