Sate, díky za tvůj příspěvek. Otevřel jsi mnoho témat a bohužel nemám v časových možnostech vše komentovat. K funkcím Poety - z 90 % jsou to nápady, které podporuji a většinu z nich plánuji na Poetu přidat (leč času není dostatek - některé jsou dost náročné na naprogramování). Co se týče komentářů - určitě plánuji více využít toho označení kvalitní komentář. Co se týče krátkých komentářů - když to omezíš znakově, tak si ten, kdo chce jen sbírat body, vytvoří jen univerzální dlouhý komentář, a ten bude kopírovat všude. Tady nepomůže nic jiného než obecná kultura komentování - když uvidí, že ostatní dávají jiný druh komentářů, tak si třeba netroufne napsat jen "děkuji", ale nějaké omezování je vždy jen boj s větrnými mlýny..
Chtěl jsem to původně úplně jinak.
Udělat dvě vlákna, ať se v tom já neztratím a ani vy. Pak jsem si řekl „na*rat“ s ochotou něco dělat pro ostatní. Proč bych já měl pročítat stará vlákna, extrahovat z nich to nejdůležitější, protřepat to a zase vám naservírovat bez sebemenšího zájmu a snahy si to zjistit sami?
Hodně dobrých komentátorů a diskutátorů … prostě nejsou. Nevadí. Objeví se nový.
Prvním a hlavním problémem je přístup.
Nebudu (snad ne hned) hodnotit společnost, ale opřu se jako vánek do Mondžiho (Davida), protože:
fórum je plné postřehů, které by usnadnily práci s texty, publikaci a snad i chuť něco nového zkoušet. Poeta.cz se chlubí přívlastkem moderní literární server. Necítím to tak.
Moderní? A neexistuje žádná jednoduchá cesta, jak formátovat písmo.
Moderní? Nezdá se mi. Hodně věcí pokulhává a je již několik let stejných.
Nevidím ani smysl v posledním upgradu poety.
Co se vlastně stalo? Nic!
Holé a chudé nic. Jen se přesunulo pár řádků kamsi jinam. Změnila se ikonka, která pomalu nikoho nezajímala.
Usnadnila nebo zlepšila se nějak práce s textem? Možnosti úprav? Ticho... super. Tleskám.
Proč zvýraznit a přesunout nějaké „poetto“, když Pravidla serveru jsou zakopanější, než první registrovaný uživatel?
Kdybych mohl, pojedu postupně, aspoň to usnadním.
Asi následovně:
1- zrušit Poetto (stejně to nikdo nehraje; k vlivu na bodový systém se dostanu)
2- udělat rolovací lištu na účet (sloupeček mate a je zbytečně roztahaný, nemluvě o tom, že to esteticky nepůsobí pěkně, posouvá to celou stránku jinam)
3- separovat věci pro publikaci a pro informace (index, body, nové dílo, vložení díla etc)
4- klidně zrušit funkci na přihazování v rámci doporučeného díla (kdysi se tam dalo utrácet body, ale teď? Využívá to někdo? Tady si lehce odskočím, protože...
Hodně lidí si stěžuje, že jejich díla jsou přehlížena nebo bez reakcí, využijte tu možnost být TIPEM DNE! – a popravdě, kdo o této funkci věděl? Hmm?)
5- vytvořit knihu stížností a nápadů (žádné zkostnatělé fórum, kde to utichne, prostě mít přímo zvláštní kolonku na to, nejlépe hlavní strana; a ať je to taky! separovaně)
6- možnost zapnutí a vypnutí obrázků na hlavní stránce (hodně lidí řve, že jsou infantilní, dětinské, narušují dospěláckost, ale nikdo nenajde alternativu řešení, smutné … takže možnost vypnutí se mi zdá nejlepší, kdo je bude chtít, nechá si je a naopak)
7- dát (zvolenému) adminovi nějaké další práva, co do tvorby stránek nebo zrušit ten post. Zdá se mi to prázdná funkce (o Radě nemluvím)
8- lepší provázanost Poeta.cz a Facebook Poeta ... ani za mák nevím, co se děje na FB-Poetovi, protože! Prostě vytvořit nějaké okno, ať i ne-FB uživatelé vidí, co se tam děje nebo doporučuje (přiznám se, nemám šajnu, jaké tématické dny tam jsou, jaká díla se tam zveřejňují, prostě a jednoduše nic. Smutné. Dva světy a neví o sobě... A taky bych přesunul onu tabulku s FB profily, takhle je to zastrčené. Nejde to vidět = není to. Klidně zrušit graf návštěvnosti nebo z toho udělat jednoduchou řádkovou informaci. Mě nezajímá, křivka kolik lidí se denně přihlásilo. Asi můj křivý pocit. Zajímá mě, co se děje na druhé straně Poeta.cz)
9- proč je poslední aktivita tak velká? 24 odkazů? ten prostřední sloupec, kde se míchají díla, komentáře, kavárnička a vše, nedá se to rozdělit do dvou sloupců nebo nějak odstranit? Je fajň vidět každý „výplod“ ale někdy to škodí a zbytečně posouvá důležité věci bokem. Neuškodilo by posunout některé zprávy třeba pod chat (statusy)
10- vrácení "Náhodného tipu dne" - pochybuji, že někdo bude klikat na tu ikonku (ale myslím to obecně. Stejně se většina lidí řídí tím, co je v prostředním sloupci – a když tam budou páchnout lístky do poetta, asi těžko se někdo přidá k debatě.)
11- Rozhodně zvětšit a přesunout PRAVIDLA poety! Kdo to má hledat? Pravidla mají být jasně viditelná - odkázat na ně.
12 – sekce „Zaujalo vás“ - příjemná věc, ale nějak málo využívaná. Buď není co říct, nebo nezájem. Netuším a soudit nechci. Tohle má být literární server, proto bych klidně i rád uvítal něco na způsob „Kalendář akcí“- akce by vkládali samotní uživatelé k daným dnům, co oni považují za zajímavé.
Literární čtení, kulturní události, vydání zajímavých knih, klidně i různá výročí … prostě kulturně upoutat a klidně i lehce propagovat své město a nabídnout i ostatním možnost k setkání, třebas. Prostě provázat trochu více realitu a poetu. Ne jen srdíčkové a myšlenkové pochody...
Ale to by chtělo jednou zvednout zadnici a jít ven...pch..
Pak jsem chtěl založit druhé vlákno. Nezaložím. Nechce se mi.
Ohledně komentářů. Věčné a nebezpečné téma na tomhle poli.
Hlavním tématem bych ustálil - Co si slibujete od komentáře?
Jde mi o přístup a očekávání!
Taky i o to, že se více reaguje na pozitivní/srdíčkové/pochvalné komentáře a na ty, které ukazují nějaké mouchy či trochu nelibosti, jsou ignorovány.
Dále mi vadí funkce "kvalitní komentář" je to sakra vůbec k něčemu?
Hodně lidí se uklikne a pak to tam píše, jakože pardon - otravuje to (téměř spam).
Kdyby to mělo funkci, že se zvýrazní (třeba při určitém počtu KK prozelená nebo odliší se barevně nebo prostě něco, takhle je to funkce na houby, doslova! Jen další zbytečné kliknutí)
Další věc mi vadí, že hodně lidí si myslí,že amatérismus je určitý druh alibismu.
To jakože když mám nastudovanou poetiku (třeba od Mukařovského, Mallarmého a jiné), tak mám komentovat jen ty lidi, kteří to taky znají? Protože dát někomu nějakou poučku z literární vědy a on odpoví, že to nečetl, že ho to nezajímá, co mám dělat jako komentující? Má cenu se dále vyjadřovat? Sakra, poetika je tady od antického Řecka a pořád se na tom pracuje.
Asi špatný příklad ... spíše bych to viděl ... má komentovat jen rovný rovného? Prostě, kdo nic nečte (nesebevzdělává se, nezajímá se – a popravdě, nezajímá mě proč tomu tak je, prostě je to tak, fakt) má komentovat a být komentován stejnou sortou lidí?
Jak vlastně komentovat takové lidi? Opravovat jim pouze gramatické chyby? Upozorňovat na nelogičnosti pár věcí, ale vnitřní strukturu (formu) obejít, protože oni nečtou a nezajímá je to (jak to správně má být)? Protože amatéři?!
Co ti lidi chtějí potom slyšet (vidět) v komentářích?
Normálně bych omezil, stanovil, minimální počet znaků pro zveřejnění komentáře!
Komentáře typu "Děkuji.// Jsem rád, že se líbilo" jsou úplně k ničemu. Ano, potěší, ale to se dá napsat do SZ.
Nemám chuť vždy pročítat dílo s 50 komentáři a 40 z nich je děkuji/líbilo.
Zbytečné - a za to se sbírají body a aktivita! Za děkuji?! Narušuje to celý systém bodového systému. a nemluvím o tom, že potom taková díla jsou prezentována jako díla s nejvíce komentáři (což je zavádějící! A … škoda slov...)
Když nemáš co kloudného říct, mlčet. Jakmile je člověk schopen napsat pár řádků ke svému dílu nebo rovnou dílo. Neměl by být schopen i zformulovat krátkou větu s nějakou výpovědní hodnotou (aspoň pokus)?
Dále mi vadí nemožnost úpravy „textu komentáře“, hlavně chybějící citace a další. Kdyby se aspoň udělal nějaký BB kód na citaci, ale to ne...raději změní ikonky, SAKRA!!!
Stejně tak tady vložím i narážku na mazání komentářů spolu s autorem.
Dílo je jedna věc, komentáře je věcí veřejnou ve veřejném prostoru (pletu se?). Nevztahují se na ně stejná práva (podle mého soudu) jako na dílo. Je to diskuze/debata (=komentář) a to není autorské dílo. Prohlášení ano, proto by tam mělo zůstat jméno a hluchý odkaz na autora (u starých, hodně starých nicků to jde a teď ne? Prostě je zneplatnit a zneviditelnit. Hotovo)
Prostě...hodně věcí je špatně!
Nejlepší (nejhumornější) jsou díla, kde sám autor (ještě existující) odpovídá asi 5 lidem, kteří se smazali i s komentáři. Působí to celkem TRAPNĚ A DEBILNĚ! A to nemluvím, jak to musí působit na nové lidi zde, když na takové dílo narazí.
Další věcí, kterou bych rád jen naťuknul … kolik lidí dostalo nabídku na koupi Davidovy knihy?
Na propagaci svého díla má čas, ale vložit nějaká makra pro úpravu textu ne? Super.
Nepřestanu.
Jde o aktivitu jako takovou.
Komentování.
Líbí se mi, že hodně lidí má čas vložit dílo, odpovídat na komentáře pod svými díly a svítit celý den … a držet hubu, doslova.
Nebo ještě lépe, přijít, podívat se, že jejich dílo je nehodnoceno a nekomentováno a odejít. Žádná snaha přečíst jiného autora nebo se jej pokusit okomentovat? Učený z nebe nespadl a cvik dělá mistra.
Pořád se říká, jak jsou komentáře důležité pro autora, pro čtenáře … spíše kecy v takovém podání, v jakém se to děje poslední dobou na poetovi.
Dokonce i „dnešní tip“ se přehlíží. Je jedno, že autor se nepřihlásil XY let.
Když se dílo okomentuje a autor stále navštěvuje (a má aktivní) email, uvidí, že je čten a přijde (možná) ze zvědavosti se podívat a co uvidí … poetu zamrzlého v čase, stejného jako v době, kdy odcházel.
Jsem rozezlen! A vcelku je mi to jedno …
Klidně i ještě kopnu do ne-aktivity lidí.
Nástěnky – uvítání nováčků – příjemná záležitost. Povinnost admina? Houbelec. Jen Hesiona to začala, protože jako adminka nemohla nic jiného dělat.
Lehce se to chytlo, aby se vykazovala aspoň nějaká aktivita … všem to nejspíše vyhovovalo, protože práce jiného. Chyba!
Nováčky může vítat kdokoliv a taky to reprezentuje společnost na webu... zamyslete se.
Můj kýbel jedu je hodně hluboký.
Ale co bych chtěl vidět?
Klidně zamítnout tohle vlákno, aspoň by byla aktivita.
Rozkouskovat ho a debatovat na dílčími částmi nebo nad jednou věcí.
Vyburcovat lidi, ať zkouší komentovat.
Existoval tady i projekt s autory, kteří jsou už volně dostupní, protože autorská práva vypršela … usnulo to na vavřínech.
Zak se pokusil o přiblížení žijících autorů, super věc! Odezva? Pár hlasů. Super.
(já osobně si třeba na základě jeho rozhovoru přečetl „Smrt múz“ a můžu doporučit)
Ha! Přidám! Ať se nenudíte...
Po posledním vylepšení … taky vám blbe lišta pro odesílání SZ? Máte možnost označit lidi, kteří dávno jsou offline. Dříve to nebylo … něco je špatně a nikomu to nevadí. Tleskám...!
SAKRA LIDI, TENHLE WEB JE O TEXTECH (A ty se skládají ze slov!) A NE O OSOBNÍM POCITU ŠTĚSTÍČKA, ŽE VÁS NĚKDO KOMENTUJE A HLADÍ POZADÍ SLOVÍČKY, JAK ÚŽASNÍ JSTE SPISOVATELÉ A BÁSNÍCI!
Byl bych rád, kdyby se tu vyjádřilo více lidí, než jen tři! (oni ví, o kom mluvím)
PS: kašlu na gramatické chyby a překlepy, jak někteří kašlou na to otevřít knihu a přečíst si, co je poezie!
Já, Král rybář arogantní Sat I., z království Líného prince.