Všimla jsem si, že tu někteří reagují jen na pochvalné komentáře. Ale mnohem více mě rozčilují autoři, kteří se zabývají jen a jen vlastními díly. Jiné nekomentují. Jen přijdou,vloží nové dílo, překontrolují komentáře u svých děl a zase jdou. Takové už jsem přestala číst.
A pak další, kteří reagují pouze na pochvalné komentáře - a nahazujou další a další, dokud tu pětku prostě nedostanou.
Poezie pak stojí opodál, a s jednou v kapse kroutí hlavou.
"No a pak přijde někdo a řekne, že se mu to či ono nelíbí. A autor je zklamaný"
Autor publikuje, a musí očekávat cokoliv, a nebo publikuje pro pochvalu, obejmutí, vlídné slovo.
Záleží pak na tom, proč publikuje.
Záleží pak na tom, v jaké pozici spatřuje čtenáře.
Záleží pak na tom, co od něj očekává.
Pokud pochvalu, musí si ji vydobít kvalitou textu, ne pochlebováním nad hodnotou textů komentátora.
A pokud opravdu cokoliv, pokora je opravdu jedním z předpokladů schopnosti unést kritiku.
Všechno tohle se vrátí k osobě autora, a jak se s přijímáním reakcí v důsledku vypořádá k svému lépe, je jen na něm...
Já chápu, že někdo své dílo nechá uzrát pár dní a "vymazlí" ho k dokonalosti. Obdivuji tuto trpělivost. Já ji zatím nemám. No a pak přijde někdo a řekne, že se mu to či ono nelíbí. A autor je zklamaný. A prostě tu holou zklamanost dá znát. Pro mě je to pochopitelné. Vždycky je to osobní záležitost. Pro autora. Ovšem, každá mince má dvě strany. A každý se s tím vyrovnává po svém. A každý chladne jiným tempem
já jen k debatě připíšu, že mně k básni může říct kdokoliv, cokoliv a budu rád a vděčný za každou radu.Často nevidím co dělám špatně a až po komentáři to poznám líp
Ano, ano, každý své práce analyzuje, ale až po publikaci? Kolikrát jsme tu dávali rady o uvážlivosti, nespěchání, trpělivosti s textem.
Po vyvěšení už autor musí počítat s tím, že čtenáři berou dílo jako finální, hotové a způsobilé ( fuj to je hnusný slovo) zveřejnění.
A reagovat "neobvykle" na případné negativní přístupy k němu mi přijde zvláštní...
Poslušně přiznávám, že jsem jedno své dílo zde taky smazala. A tímto se strangerovi omlouvám, neb byl jediný komentující. Více čtenářů nedostalo šanci
- 22.3.2013, 22:07
Hezky jsme si popovídali...
- 22.3.2013, 22:05
Simono - to se upraví. Asi toho máš víc, než na co jsi stavěná a psaní to je věc vzruchů, ale ne únavy. Unavený člověk většinou těžko píše něco, co by opravdu bylo TOP.
K předchozí debatě: Třeba ti autoři (kdo by to tak mohl být) o sobě pochybují a z nějakých důvodů (třeba rovněž únavy) je sere, že jsou nuceni své práce a celé počínání analyzovat. Pro ně je asi jednodušší dílo smazat ať už si o tom kdokoli myslí cokoli .
A co když si fakt sedím na vedení? Připadám si tím studiem nějaká vytunelovaná. Nedokážu vyplodit ani pořádnou kritiku a mám pocit, že se pořád opakuju.
Promiň Simono, ale to je blbost.
To je jako bát se komentovat jako první -
co když budu jediná pozitivní/negativní?
Tady přece nejde o shodu s ostatníma, jako spíš o to, aby se autor dozvěděl všechno ze širokýho spektra názorů, z kterejch si pak může poskládat celkovej dopad svýho díla.
Ten s opačným názorem není přece nutně černou ovcí, je to člověk, který se nebojí nesouhlasit, a o to víc pro autora cenější.
Mně se často stává, že se mi chce negativně komentovat dílo, u kterého jsou už ale tři-čtyři pozitivní a pochvalné komentáře od uznávaných kapacit. V takovém případě mám pocit,že je chyba ve mně a odcházím. Ale to je jiný problém...
Vím přesně o čem mluvíš. V tomhle ohledu jsem ale nikdy nebyla pevná v kramflecích. Ne, že bych si nestála za tím, co řeknu. Ale i tak už jsem se naučila ostřejší kritiku posílat jen poštou, nikoli veřejně.
No, je nás tu skutečně aktivních autorů asi tak patnáct, možná dvacet. Víc těžko. Měli bychom být schopni spolu komunikovat v klidu. Respektovat se a umět si udělat i legraci. Celkem to funguje. Asi se vždycky a všude najde někdo, koho popisuješ, strangere.
Taky jste si tady všimli, že jsou tu autoři, se kterými neradno diskutovat, potažmo nesouhlasit či dokonce
oponovat jejich názorům?
Oni si svým způsobem vynucují dominanci v diskuzích,
a pokud zároveň oznámkujete jejich dílo nedejbože "špatně", je oheň na střeše.
Komentujícím pak nezbývá než se sáhodlouze omlouvat,
a pokud se situace i přesto opakuje, dotčený autor dílo raději smaže.
Takže na názory čtenářů ke kvalitě textu (a mluvím i o těch dobrých) jinými slovy sere pes - hlavně body a průměr.
Fakt pevný základy literárního serveru...